Tillbaka till aktuellt
21.8.2023 | Miljö

Finska naturens dag firas den sista lördagen i augusti, 26.8, men vi firar hela veckan! Delta i evenemangen, utforska våra naturområden och njut av de hälsofördelar som naturen erbjuder. Denna vecka är tillägnad naturen!

Skolorna ordnar temadag på tisdagen

Under tisdagen håller skolorna i Grankulla program och lektioner med temat natur och miljö. Gymnasierna får besök av experter som håller föreläsningar: I Kauniaisten lukio behandlar Rasmus Sihvonen natur och ekonomi, och i Grankulla Gymnasiet Samskola diskuterar Camilla Sederholm miljömedvetenhet.

I alla skolorna serverar vi dessutom blåbärspaj till efterrätt på tisdagen, eftersom det är dagens officiella bakelse.

Delta i naturutflykterna

Under veckan ordnar miljöenheten två naturutflykter som ger en fin möjlighet att lära känna den omgivande naturen.

  • Fredagen 25.8 kl. 21–24: En titt in i fladdermössens värld. Utflykten är tvåspråkig (guidning på finska, frågor och svar också på svenska). Vi samlas vid medborgarsinstitutet Petras parkeringsplats (Norra mossavägen 5). Utflykten är väderberoende eftersom fladdermössen inte flyger i regn. Anmäl dig här.
  • Lördagen 26.8 kl. 11–14: De fantastiska tickorna i Kasabergsskogen. Utflykten är på finska och ingen förhandsanmälan behövs. Samling invid basketplanen vid Kasavuoren koulu (Kasabergsvägen 1).

Efter dessa utflykter ordnar vi ännu tre naturutflykter (Geologisk utflykt, Den styrkegivande skogen – stanna upp och hämta styrka ur skogen samt Närmat från skogen – svamputflykt) som du kan läsa mer om här: Naturutflykter. Även på andra håll i huvudstadsregionen erbjuds gratis naturutflykter i höst som du hittar här: Huvudstadsregionens naturutflyktskalender.

Läs och låna böcker om naturen

Stadens bibliotek deltar i firandet av finska naturens dag genom att ställa ut två temabord med böcker om Finlands natur. Det ena bordet är riktad till barn, och den andra är mer riktad till gymnasieelever och vuxna. Temaborden finns framme i biblioteket i två veckor. Välkommen att hitta intressant litteratur om naturen!

Njut av naturen

I andan av finska naturens dag bjuder vi också in alla att på egen tid glädja sig av naturen i Grankulla. Vid Gallträsk, i Kasabergets skog och på Kasabergets naturstig kan du njuta av naturens lugn och vackra landskap.

Naturen har många positiva effekter både på fysisk och mental hälsa samt välbefinnande. Den fysiska aktiviteten ökar i naturen och naturen lockar till motion. Naturen stimulerar oss och hjälper oss att stressa av, koncentrationsförmågan förbättras och pulsen och blodtrycket kan gå ner. Att röra sig i naturen främjar också det sociala välbefinnandet och vi-andan.

Läs mer om naturens hälsoeffekter: Hälsa från naturen (metsa.fi), Luonto elvyttää (youtube.com), Naturen hjälper dig att återhämta dig från stress (utinaturen.fi).

Visste du?

I år infördes finska naturens dag som en edertagen flaggdag i den finländska kalendern. Finland blev 2017 det första landet i världen som flaggar för sin natur.