Takaisin ajankohtaisiin
21.8.2023 | Ympäristö

Suomen luonnon päivää juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina, 26.8, mutta juhlimme luontoa koko viikon ajan! Osallistu ohjelmaan, tutustu luontokohteisiimme ja nauti luonnon tarjoamista terveysvaikutuksista. Tämä viikko on omistettu luonnolle!

Kouluissa järjestetään teemapäivä tiistaina

Kauniaisten kouluissa on tiistaina suunniteltu päivään ja luontoon liittyvää ohjelmaa ja oppitunteja. Lukioissa järjestetään asiantuntijavierailijoita ja luentoja. Kauniaisten lukiossa Rasmus Sihvonen käsittelee luontoa ja taloutta, ja Grankulla Gymnasiet Samskolanissa puhutaan ympäristötietoisuudesta Camilla Sederholmin johdolla.

Kaikissa kouluissa on tiistaina myös tarjolla mustikkapiirakkaa jälkiruoaksi, sillä se on päivän virallinen leivos.

Tule mukaan luontoretkille

Viikon aikana ympäristötoimi järjestää kaksi luontoretkeä, jotka tarjoavat hienon tilaisuuden tutustua luontoon oppaiden opastuksella.

  • Perjantaina 25.8. klo 21–24: Kurkistus lepakoiden maailmaan. Retki on kaksikielinen (opastus suomeksi, kysymykset ja vastaukset myös ruotsiksi). Kokoonnumme kansalaisopisto Petran P-paikalla (Pohjoinen Suotie 5). Retkelle on säävaraus, koska lepakot eivät lennä sateessa. Ilmoittaudu mukaan tästä
  • Lauantaina 26.8. klo 11–14: Kasavuoren ihmeelliset käävät. Retki on suomenkielinen, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kokoonnumme Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1).

Näiden retkien jälkeen järjestämme vielä kolme luontoretkeä (Geologinen retki, Voimaannuttava metsä – hiljenny ja ammenna voimaa metsästä sekä Lähiruokaa metsästä – sieniretki), josta voit lukea lisää tästä: Luontoretket. Myös muualla pääkaupunkiseudulla on syksyllä vielä tarjolla ilmaisia luontoretkiä: Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri.

Lue ja lainaa kirjoja luonnosta

Kaupungin kirjasto osallistuu juhlimaan Suomen luonnon päivään asettamalla esille kaksi teemapöytää kirjoilla, jotka liittyvät Suomen luontoon. Toinen on lapsille suunnattu, ja toinen enemmän lukiolaisille ja aikuisille. Teemapöydät ovat nähtävillä kahden viikon ajan. Tervetuloa löytämään kiinnostavaa luontoon liittyvää kirjallisuutta!

Nauti luonnosta

Suomen luonnon päivän hengessä haluamme myös kutsua teidät omalla ajalla nauttimaan Kauniaisten alueen luonnosta. Gallträskillä, Kasavuoren metsässä sekä Kasavuoren luontopolulla voit nauttia luonnon rauhasta ja kauniista maisemista.

Luonnolla on paljon hyviä vaikutuksia sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Fyysinen aktiivisuus lisääntyy luonnossa ja luonto houkuttelee liikkumaan. Luonto elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä, keskittymiskyky paranee, ja syke ja verenpaine voivat madaltua. Luonnossa liikkuminen edistää myös sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Lue lisää luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista: Luonto ja terveys (metsa.fi), Luonto elvyttää (youtube.com), Luonto auttaa palautumaan stressistä (luontoon.fi)

Tiesitkö?

Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi.