Hätänumero 112

Suomessa on vain yksi hätänumero. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan auttavia viranomaisia (poliisi, ensihoito, pelastus, sosiaali). Koulutetut hätäkeskuspäivystäjät ottavat Manner-Suomen alueella vastaan hätäilmoituksia kuudessa eri hätäkeskuksessa. Hätänumeroon vastataan ”Hätäkeskus – Nödcentralen”. Hätäpuhelun aikana on tärkeää kuunnella ja vastata kysymyksiin.

Lataa 112 Suomi -sovellus. Apu on yhden painalluksen päässä. Kun hätätilanteessa soitat hätäpuhelun sovelluksen kautta, sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

Varautuminen

Varautuminen tarkoittaa valmistautumista ennakolta erilaisiin onnettomuuksiin ja kriisitilanteisiin. Tavoitteena on yhteiskunnan ja yksilöiden toiminnan mahdollisimman häiriötön jatkuminen.

Väestönsuojelu

Väestönsuojelun tarkoituksena on väestön turvaaminen sodan ja muiden siihen verrattavien olosuhteiden aiheuttamilta tuhoilta sekä niiden vahinkojen rajoittaminen ja seurausten lieventäminen.

Kauniaisten väestönsuojat
Tällä hetkellä väestönsuojaa on 1500 henkilölle, joka on asukasmäärään nähden suhteellisesti katsoen maan parhaimmistoa.
Lisäksi taloyhtiöissä (yli 1200 m2) on omia väestönsuojia, ja näille on nimetty väestönsuojanhoitaja.
Kauniaisissa on tuoreen tilaston mukaan väestönsuojelupaikkoja yli 11000 henkilöille kun lasketaan mukaan kaupungin tilojen lisäksi taloyhtiöt, oppilaitokset ja kaupalliset toimijat.

Väestösuojan käyttöönotosta ilmoitetaan aina viranomaismääräyksenä, jonka jälkeen väestönsuojan käyttökuntoon laittamiselle on 72 tuntia aikaa.

Kotivara

Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko tai puhtaan juomaveden loppuminen voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät. 72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi aina vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.