Tillbaka till aktuellt
20.3.2024 | Miljö

I fjol samlade kampanjen En miljon soppåsar som Yle ordnade över 200 000 påsar skräp. I år ska vi öka potten och siktar på en hel miljon påsar! Samla skräp där du rör dig och registrera påsarna du har samlat i vår skräpräknare.

Kampanjen börjar på måndag 15.4.2024 kl. 9 och slutar onsdag 5.6.2024 kl. 20.

Du kan delta i kampanjen En miljon soppåsar oberoende av om din egen hemkommun är med eller inte. Du behöver inte anmäla dig för att delta. Kom alltså med ensam eller tillsammans med familj eller vänner.

Det insamlade skräpet registreras i skräpräknaren enligt i vilken kommun de är insamlade. Räknaren uppdateras en gång om dagen med start 15.4. kl 9. Förutom en god gärning för det gemensamma är det här alltså också en tävling mellan alla kommuner i Finland. Räknaren hittas på adressen svenska.yle.fi/miljonsoppasar.

Under fjolårets kampanj samlades fem miljoner liter skräp ihop

Under kampanjen En miljon soppåsar 2023 samlade vi tillsammans in ungefär fem miljoner liter skräp, eller 210 000 påsar med skräp. I år är det meningen att öka potten till en hel miljon påsar.

Grankulla var också med i kampanjen, och sammanlagt samlade vi ihop 208 soppåsar. I förhållande till invånarantalet har det samlats in mest skräp in i Pelkosenniemi, Storå och Gustav Adolfs. Flest påsar samlades in i Helsingfors, Esbo och Jyväskylä.