Tillbaka till aktuellt
11.3.2024 | Miljö

Tycker du att det skulle vara trevligt att minska det egna koldioxidavtrycket och belasta miljön mindre, men du vet inte hur du skulle göra det? Ett alternativ kunde vara att äta vegetarisk mat. 

Genom våra matval kan vi påverka vårt koldioxidavtryck avsevärt. Den genomsnittliga finländaren producerar årligen klimatuppvärmande utsläpp på ungefär 10 300 kg CO2e, och matens andel av detta är ungefär en femtedel. De största utsläppen orsakas av rött kött, ost och mejeriprodukter. 

Enligt Naturresursinstitutet kunde en minskning av köttkonsumtionen till hälften minska matens klimatpåverkan med upp till 13 %, medan en helt vegansk kost kunde minska utsläppen med hela 37 %. En växtbaserad kost har också andra miljöfördelar. Djurproduktion förbrukar mycket resurser, men med en växtbaserad kost kan vi använda åkrarnas skörd mer effektivt och samtidigt ge mat åt fler människor.   

Visste du att en av de populäraste skolmåltiderna i Grankulla är spenatplättar med potatismos? Vegetarisk mat, och dessutom eftertraktad sådan! 

I Grankulla är det lätt för skolbarn att ta det första steget mot en mer miljövänlig vardag, eftersom vi erbjuder vegetariska alternativ varje dag i skolorna. Utmana dig själv att smaka på åtminstone lite vegetarisk mat, så kanske du märker att det kan vara ett läckert och hälsosamt val för dig såväl som för miljön. 

I stället för ris är havre ett inhemskt och mer klimatvänligt alternativ. Den ris som serveras i skolorna innehåller alltid minst en tredjedel långkornigt havre. Detta inhemska alternativ förbättrar matens struktur, ökar fiberinnehållet och passar också för en glutenfri kost. 

På webben hittar du också gott om läckra recept på vegetarisk mat – testa och smaka! Även vanliga maträtter kan du enkelt göra vegetariska versioner av.