Takaisin ajankohtaisiin
11.3.2024 | Ympäristö

Tuntuuko sinustakin, että olisi kiva pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja kuormittaa ympäristöä vähemmän, mutta et tiedä miten sen tekisit? Yksi vaihtoehto voisi olla kasvisruoan syöminen.  

Ruokavalinnoillamme voimme merkittävästi vaikuttaa hiilijalanjälkeemme. Keskiverto suomalainen tuottaa vuosittain ilmastoa lämmittäviä päästöjä noin 10 300 kg CO2 ekv, ja ruoan osuus tästä on noin viidennes. Suurimmat päästöt aiheutuvat punaisesta lihasta, juustoista ja maitotuotteista.  

Luonnonvarakeskuksen mukaan pelkästään lihan vähentäminen puoleen voisi pienentää ruuan ilmastovaikutusta jopa 13 %, kun taas täysin vegaaninen ruokavalio voisi vähentää päästöjä peräti 37 %. Kasvispohjaisella ruokavaliolla on myös muita ympäristöetuja. Eläintuotanto kuluttaa paljon resursseja, mutta kasvispohjaisella ruokavaliolla voimme hyödyntää peltojemme sadon tehokkaammin ja ruokkia samalla enemmän ihmisiä. 

Tiesitkö, että yksi Kauniaisten suosituimmista kouluruuista on pinaattiletut kera perunasoseen? Kasvisruokaa, ja vieläpä himoittua sellaista!  

Kauniaisissa koululaisten on helppo ottaa ensimmäinen askel kohti ympäristöystävällisempää arkea, sillä kouluissa tarjoamme kasvisvaihtoehtoja joka päivä. Haasta itsesi maistamaan edes vähän kasvisruokaa, niin ehkä huomaatkin, että se voi olla herkullinen sekä terveellinen valinta sinulle kuin ympäristöllekin. 

Riisin sijaan kaura on kotimainen ja ilmastoystävällisempi vaihtoehto. Koulujen ruokalistalla tarjottava riisi sisältää aina vähintään kolmasosan pitkäjyväistä kauraa. Tämä kotimainen vaihtoehto parantaa ruuan rakennetta, lisää kuitupitoisuutta ja sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.  

Netistä löydät myös runsaasti herkullisia reseptejä kasvisruokaan – testaa ja maista! Myös tavallisista ruuista voit helposti tehdä kasvisruokaversioita.