Tillbaka till aktuellt
10.6.2024 | Miljö
Svanfamilj vid Gallträsk.

Sångsvansparet i Gallträsk kan detta år stoltsera med hela sex stycken ungar. Grankulla stad gratulerar den nyblivna familjen!

🦢 Du som rör dig vid Gallträsks strand eller vatten – stör inte den nyblivna sångsvanfamiljen, utan håll dig på ordentligt avstånd från dem. Håll också tillräckligt avstånd till alla sjöfåglar för att ge dem lugn och ro. Om du vill se fåglarna på närmare håll, ta med en kikare eller kamera med längre objektiv.

Mata absolut inte vattenfåglarnas ungar med mat som innehåller spannmål, så som bröd och bulle. Detta kan nämligen ge upphov till utvecklingsstörningar så som ”änglavinge”-syndromet, vilket gör att vingarnas benstruktur under fågelns tillväxt vrids och det blir omöjligt för den att flyga.

🐕 Du kommer väl ihåg att hundarna enligt ordningslagen ska hållas kopplade året om i hela Grankulla, även i Kasabergsskogen. Liknande regler finns inte för katter, men enligt lagen får dessa inte släppas ut i naturen utan övervakning. Fåglarnas och de vilda djurens häcknings- och förökningsperiod är just nu som intensivast. Därför ombeds ägarna fästa stor uppmärksamhet på var deras husdjur rör sig ute i naturen. Förutom vattenfåglar bygger även en del småfåglar sina bon direkt på marken och är mycket känsliga för störningar.

Tack – tillsammans kan vi alla njuta av Gallträsk och naturen i Grankulla!