Tillbaka till evenemang

Windows to the Soul

2.1.2024 kl. 13.00 27.1.2024 kl. 16.00

Windows to the Soul
Ingrid Biese – Nyata Shapovalova. 2-27.1.2024

Ögat är själens fönster och fönster är husets ögon. De släpper in ljus i våra liv och speglar tillbaka vad de ser.

Fast vi använder olika konstmedier – Nyata arbetar med ylle och Ingrid målar på siden – har vi mycket gemensamt när det kommer till hur vi tänker kring vår konst. Vi vill att den ska vara ljus och flödande, reflekterande och inbjudande, utan att avslöja för mycket. För Nyata är den taktila aspekten viktig och hon skapar varma, tredimensionella verk som kan upplevas också av dem som inte kan se med sina ögon. Genom att utforska fönster och dörrar av barndomens gamla hus öppnar Ingrid upp för nya möjligheter, dimensioner och uttrycksformer i sin egen konst och resa, samt inbjuder andra att göra detsamma.

När vi tittar in i en persons ögon försöker vi se deras själ, men vi ser också vår egen spegelbild. Vad är det som döljer sig i ögonens djup? Fruktan? Kärlek? Fördömelse? Eller är allt bara vår egen spegelbild? Genom att titta in genom husets fönster kan vi se delar av någons liv och försöka gissa vad det innehåller. Vem är det som lever mellan husets väggar? Både människo- och husögon förtäljer så mycket.

Utställningens vernissage är på torsdagen den 4.1 kl. 17.00-19.00. Vernissaget är öppet för alla, välkommen!

Nyata Shapovalova
Jag är en konstnär från Ukraina som hittade frälsning i Finland från kriget. Jag har ägnat mig åt ulltovning i 14 år. Under den tiden har jag prövat olika stilar och tekniker, bilder och kompositioner. Jag gillar att arbeta med ull. För mig är ulltovning en metafor för livet. Formlös och mjuk ull blir hård och tar form, karaktär och förvandlasefter många stick med en vass nål till ett konstnärligt föremål. På samma sätt lär vi människor känna oss själva, växer och får inre styrka, när vi står inför livets utmaningar. Och min livserfarenhet är ett bevis på detta.
Instagram: @n_y_a_t_a

Ingrid Biese
Min passion är att måla på siden, det är något alldeles speciellt med det. Färgerna sprider sig och blandas på tyget och man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända. Finlands skärgård och natur är mina största inspirationskällor. När jag ser havet i alla dess skiftande färger eller vandrar i skogen och känner den alldeles speciella doften, känner jag hur mitt hjärta sväller och det är just den känslan jag vill förmedla genom min konst. Sidenmålning är en urgammal asiatisk konstform. Genom att experimentera med nya tekniker och nordiska motiv utforskar jag gränsen mellan gammalt och nytt, det traditionella och det nutida, öst och väst. När jag inte målar jobbar jag som forskare och skribent.
Instagram: @ingrids_silk_painting

Följ utställningen på Facebook.
Instagram distansguidning 18.1.

Vad: Windows to the Soul – utställning
När: 2-27.1.2024
mån, tors 10-20
tis, ons, fre 10-18
lör, dag före helg 10-16
sö stängt
Avvikande öppettider ser du här.
Var: Galleriet, Thurmansplatsen 6
Kostar: Fritt inträde
Arrangörer:
Grankullas kulturtjänster
Kurator: Gisela Montonen, Grankulla stad
Konstnärer: Ingrid Biese och Nyata Shapovalova

Galleriet är kostnadsfritt att besöka, öppet för alla åldrar och tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga.
Grankulla stads kulturtjänster ansvarar för galleriets verksamhet.

Inträdesavgift

Fritt inträde

Åldersgräns

Ingen åldersgräns

Evenemangets webbplats

Tilläggsinformation

Gisela Montonen

Kultur- och kommunikationsplanerare
Organisation
Bildning - Kulturväsendet