Tillbaka till evenemang

ART HOUSE – Låt älven leva

16.5.2023

ART HOUSE – Låt älven leva (Ellos eatnu – La elva leve)

Premiär: 5.5.2023
Längd: 124 min

Baserad på verkliga händelser, “Låt floden flyta” (Ellos eatnu – La elva leve) utspelar sig mitt i den dramatiska konflikten vid skiftet mellan 1970- och 1980-talet, där en folklig rörelse ledd av den samiska gemenskapen reste sig för att motstå byggandet av ett vattenkraftverk vid Altaälven i norra Norge – samtidigt som de försvarade samernas rätt att existera. I filmen hamnar läraren Ester (Ella Marie Hætta Isaksen), som har vant sig vid att dölja sin samiska identitet, i en situation där det inte längre verkar möjligt att gömma sin bakgrund från det omgivande samhället. Till sist skulle Ester till och med vara beredd att offra sitt liv för sitt folk. Ole Giævers film är en gripande skildring av att finna sin egen röst och modet att försvara sig själv och sina rättigheter. Den berättar om historiskt avgörande händelser som ledde till en universell diskussion om ursprungsbefolkningars rättigheter.

Se filmens trailer (Youtube)

Art House- filmserien är ett samarbete mellan Bio Grani och Grankullas kulturtjänster. Grankullas kulturtjänster väljer varje månad en ny film som inte annars skulle visas på Bio Grani. Film evenemanget sker en gång i månaden och kostar 10€. Art House- filmserien är ett sätt för Grankulla stad ge Grankulla bor möjligheten att se nya filmer till ett billigare pris. Alla är välkomna, vi påminner er dock att kolla filmens åldersgräns.

Biljetter skall köpas från Bio Grani. Bio Grani öppnar biografen en halv timme före dagens första film börjar. Ni kan boka en biljett i förväg via e-post info@biograni.fi eller via Bio Granis hemsida. Telfonservice är öppen under teaterns öppettider via numret 09 505 3062 för endast lokalnätsavgift. Reserverade biljetter måste lösas in senast 15 minuter före filmens början.

Vad: Art House – Låt älven leva
När: Tisdag 16.5.2023 kl. 18.00
Var: Bio Grani,
Djäknestigen 4, 02700 Grankulla
Kostar: 10€
För vem: Alla över 12 år.

Anna joen virrata

 

Inträdesavgift

10€

Åldersgräns

12

Evenemangets webbplats