Undantag från detaljplanen
Du ska ansöka om undantagsbeslut för ett byggprojekt, om du vid byggandet vill avvika från detaljplanen eller från någon annan bestämmelse, föreskrift, förbud eller annan begränsning enligt eller med stöd av lagen om områdesanvändning eller bygglagen.
Ett undantag får inte medföra olägenheter med tanke på planläggningen, genomförandet av planen eller annan reglering av områdesanvändningen, försvåra möjligheterna att uppnå målen för naturvården eller försvåra möjligheterna att uppnå målen för skyddet av den byggda miljön. Undantag får inte beviljas om det leder till byggande med betydande konsekvenser eller annars har avsevärda skadliga miljökonsekvenser eller andra avsevärda skadliga konsekvenser.
Sökanden ska ange ett särskilt skäl för undantaget. Ett särskilt skäl ska vara ett skäl som hänför sig till användningen av tomten eller området, inte sökandens personliga skäl. Ett särskilt skäl kan vara till exempel att främja genomförandet av detaljplanen, att främja trafikförhållandena, att det sker ändringar i bestämmelserna eller i miljön efter att detaljplanen har utarbetats, att främja stadsbildmässiga mål eller att använda tomten på ett ändamålsenligt sätt. Undantaget ska i regel leda till ett bättre resultat för till exempel stadsbilden, miljön, säkerheten, servicenivån, användningen av byggnaden, skyddsmålen eller trafikförhållandena än vad som kan uppnås genom byggande enligt bestämmelserna.
Hur man ansöker om undantag
Kontakta tillståndsberedaren innan du lämnar in en ansökan. Kontaktuppgifterna finns nere på sidan.
Ansökan om undantagsbeslut ska lämnas in skriftligen på blanketten nedan. Lämna in blanketten med bilagor till stadens registratur, e-post: kirjaamo@kauniainen.fi, postadress: Grankulla stad, Registraturen, PB 52, 02700 GRANKULLA.
Tänk på det här när du fyller i ansökan
Sökanden ska ange ett särskilt skäl för undantaget.
Du ska bifoga en situationsplan till ansökan. Ur situationsplanen ska framgå både befintliga och planerade byggnader eller byggåtgärder på byggplatsen.
Utredning om besittningsrätt till byggplatsen. Staden skaffar ett lagfartsbevis. Om sökanden ännu inte har lagfart, ska hen bifoga en utredning om besittningen av byggplatsen till ansökan, exempelvis en kopia av köpebrevet. Om fastigheten har flera ägare, bör varje ägare ge sin underskrift eller en fullmakt för ansökan om tillstånd.
Om sökanden är:
- en person som inte äger byggplatsen, behövs en fullmakt eller ett annat befullmäktigande av fastighetsägaren för ansökan om tillstånd,
- delägare i ett dödsbo, behövs antingen förtydligande lagfart eller utöver den gamla lagfarten en delägarförteckning i bouppteckningen som magistraten har fastställt.
- ett bolag eller en förening, behövs också ett handelsregisterutdrag eller ett föreningsregisterutdrag av vilket det framgår vem som har firmateckningsrätt,
- ett bostadsaktiebolag, behövs också ett utdrag ur bolagsstämmans protokoll där beslut fattas om ansökan om tillstånd. I mindre betydande projekt räcker ett protokollsutdrag för husbolagets styrelsemöte där beslut fattas om ansökan om tillstånd.
Om sökanden själv hör grannarna, ska hen bifoga en utredning om hörande av grannarna till ansökan. Du kan begära en förteckning över de grannar som ska höras av beredaren, kontaktuppgifterna finns nere på sidan. Grannfastigheterna kan ha flera ägare. I så fall ska du begära underskrift av alla på formuläret. Sökanden kan också låta staden sköta hörandet av grannarna, helt eller delvis. Då tar staden ut en avgift enligt taxan för hörandet av grannarna.
Kartor och handlingar kan beställas hos markanvändningsenhetens kundtjänst. Handelsregisterutdrag kan beställas hos Patent- och registerstyrelsen, se dokumentbeställningar.
Handläggning av ansökan om undantag
I Grankulla fattas untantagsbeslut av samhällstekniska utskottet. Byggnadsutskottet fattar undantagsbeslutet när byggandet inte kräver ett byggnadstillstånd. Markanvändningschefen fattar beslutet om det gäller bostadsbyggande i separata byggnader och planen förutsätter att byggnaderna kopplas samman.
Undantagsbeslutet delges genom offentlig kungörelse. Beslutet skickas till den som ansöker om tillstånd, till myndigheterna enligt markanvändnings- och byggförordningen, till dem som lämnat anmärkning och till dem som särskilt har begärt beslutet.