Här hittar du information om fågelskyddsområdet vid Klappträsk samt områdets särdrag. Du kan också läsa eller lyssna till innehållet i den informationstavla som är utplacerad i terrängen i området.

Om du vill lyssna till texterna, tryck på “Lyssna” uppe på sidan.

If you want to read or listen to the text in other languages, press “Translate”.

Informationstavla: Klappträsks fågelskyddsområde

Den cirka 3,5 hektar stora, täta skogsdungen på Grankullas sida av Klappträsks strand, är ett fredat fågelskyddsområde. Fågelområdet är en svårframkomlig, dyig och snårig strandäng med vide som högre upp övergår i alskog och senare i fuktig lund. Det häckar uppskattningsvis ett tjugotal olika fågelarter i området, såsom näktergal, svarthätta och trädgårdssångare. I fågelområdet växer typiska våtmarksväxter som sjöfräken, svärdslilja, kråkklöver och det krävande kärrbräkenet. Längre bort från stranden växer också lundväxter som liljekonvalj.

Finlands vanligaste fladdermusart, den nordliga fladdermusen påträffas i området. Arten jagar bland annat nattflyn och andra nattfjärilar på öppna platser på hög höjd, till och med bland trädtopparna. Skogsområdet är också en viktig rutt för flygekorrar som rör sig över stadsgränsen mellan olika kärnområden.

Fågelskyddsområdet gränsar till Ekkullaområdet, som en gång var en del av Petas gård. Gårdens huvudbyggnad revs redan på 1960-talet och av gårdens byggnader återstår endast Kavaljersbyggnaden och Loftbyggnaden från 1827. Det växer flera stora ekar i området och av dessa är Båtlänningsvägens ek på andra sidan Åbovägen ett skyddat naturminnesmärke.

På bilden ser du en ritad karta över fågelskyddsområdet vid Klappträsk.

Bilder samt planeringen av informationstavlorna: Sitowise Oy
Text: Miljöenheten
Du som lyssnar, texterna som finns på informationstavlan vid Klappträsk slutar här.