Tältä sivulta löydät tietoa Lippajärven linnustonsuojelualueen luonnosta ja alueen erityispiirteistä, sekä voit lukea tai kuunnella alueella sijaitsevan opastaulun tekstejä.

Mikäli haluat kuunnella tekstejä, paina sivun yläosassa olevaa “Kuuntele” -osiota.

If you want to read or listen to the text in other languages, press “Translate”.

Opastetaulu: Lippajärven linnustonsuojelualue

Lippajärven ranta-alueella, Kauniaisten puolella sijaitseva noin 3,5 hehtaaria tiheä metsikkö on rauhoitettu linnustosuojelualue. Linnustoalue on vaikeakulkuista, upottavaa pensaikkoista pajuluhtaa, joka ylempänä vaihtuu tervaleppäluhdaksi ja kosteaksi lehdoksi. Alueella on arvioitu pesivän noin 20 eri lintulajia kuten satakieli, mustapääkerttu ja lehtokerttu.

Linnustoalueelta löytyy tyypillisiä kosteikkokasveja kuten järvikorte, keltakurjenmiekka, kurjenjalka ja vaatelias nevaimarre mutta ylempänä myös lehtokasveja kuten kielo.
Alueella esiintyvä pohjanlepakko on Suomen yleisin lepakkolaji. Laji saalistaa muun muassa yökkösiä ja muita yöperhosia aukeilla paikoilla korkealla, jopa puiden latvoissa. Metsikkö on myös tärkeä siirtymäreitti liito-oraville niiden kulkiessa kaupunkirajojen yli eri ydinalueiden välillä.

Linnustoalue rajoittuu Tammikummun alueelle, joka on aikoinaan ollut osa Petaksen tilaa. Tilan päärakennus purettiin jo 1960-luvulla ja tilan rakennuksista jäljellä on enää vuonna 1827 rakennettu Kavaljeerirakennus sekä luhtirakennus. Alueella kasvaa useita kookkaita tammia, joista Turuntien toisella puolella kasvava ns. Venevalkamantien tammi, on rauhoitettu luonnonmuistomerkki.

Kuvasta näkyy piirretty kartta Lippajärven linnustonsuojelualueesta.

Opastaulujen suunnittelu ja kuvitus: Sitowise Oy

Teksti: Ympäristötoimi

Kuuntelijat: Kiikarivuoren jalopuumetsikön tekstit päättyvät tähän.