Skolmat, nya måltider i Kasavuoren koulu 23.5.2024

På denna sida hittar du matlistorna och info om specialdieter för skolorna och daghemmen i Grankulla.

Grankulla stads kostservice har tagit i bruk ett nytt produktionsstyrningssystem, PoweResta, som ersätter det tidigare systemet Jamix. PoweRestas matsedelstjänst Mealdoo är modern, lättanvänd och användarvänlig. Tjänsten fungerar i webbläsaren på alla enheter utan att en separat app behöver laddas ner.

Mer info om Grankulla stads kostservice: Kostservice

Beteckningar för specialkost

I systemet används följande beteckningar för specialkost:

  • M = mjölkfri
  • G = glutenfri
  • KM = äggfri
  • L = laktosfri
  • VL = låglaktos
  • S = sojafri
  • Veg = vegansk
  • P = innehåller inte griskött
Specialdieter

För barn inom dagvården och för skolelever ordnas specialdiet av hälsoskäl på basis av läkarintyg. Övriga dieter, till exempel vegetarisk eller religiös kost samt laktosfattig diet, ordnas på basis av anmälan från vårdnadshavare och förutsätter inte läkarintyg. Detsamma gäller lindriga allergisymtom, som kan beaktas under måltiderna.

Specialdieten ordnas så att barnet inte får i sig något olämpligt födoämne. Matsedeln för barn med specialdiet görs upp så att den i så stor utsträckning som möjligt liknar de andra barnens matsedel.

Specialdiet ska anmälas årligen via länken ovan. Det är vårdnadshavarens eller en myndig kostservicekunds ansvar att lämna in anmälan.

Diabetes

Den mat som erbjuds till barn med diabetes är densamma som den som erbjuds övriga barn. Vid behov ordnas ett separat möte med skolans eller småbarnspedagogikens ansvariga och kostservicens chef.

Celiaki

Vete, råg och korn ersätts med glutenfria spannmål och glutenfria produkter med en analyserad glutenhalt på under 20 mg/kg.

Allergier: svår allergisk reaktion eller centralt livsmedel

Mjölk, ägg, vete, fisk och nötter är de vanligaste orsakerna till allvarliga allergiska reaktioner. Näringsmässigt viktiga livsmedel ersätts med andra lämpliga alternativ.

Allergier beaktas på basis av läkarintyg. Om kosten är särskilt begränsad, ordnas ett möte med kostservicens chef och den ansvariga vid enheten.

Enheten ska ha information om eventuell användning av adrenalinpenna samt hur barnet/den unga ska omhändertas om hen av misstag får i sig ett födoämne som ska undvikas.

Allergier: lindriga symtom

Om ett barn eller ungdom får lindriga allergiska reaktioner av något livsmedel, tas detta hänsyn till vid måltiden genom att det aktuella livsmedlet flyttas åt sidan. Då behövs inget läkarintyg.

De vanligaste lindriga och övergående allergisymtomen är klåda i munnen och utslag på huden. Livsmedel som orsakar lindriga symtom passar vanligtvis bra när de är tillagade. Allergier mot tillsatsämnen och kryddor är mycket ovanliga, och milt kryddad mat passar i regel för allergiker.

Det är viktigt att lära sig att äta varierat. Ju fler livsmedel som undviks i kosten, desto svårare blir det att komponera en näringsmässigt fullvärdig kost.

Kontaktuppgifter

Jaana Kokki

Chef för Kost- och rengöringsservice
Organisation
Kost- och rengöringsservice