Tillbaka till aktuellt
29.5.2023 | Småbarnspedagogik och utbildning

I april genomförde vi en skolmatsenkät i Grankullas skolor. Vi frågade bland annat om åsikter och önskemål om skolmaten. Sammanlagt svarade 658 personer på enkäten, varav 88 % var elever och 12 % personal.

Vi fick flest svar från elever i högskolorna och gymnasierna, och mindre från eleverna i lågstadierna. Vi försöker förbättra detta genom att skaffa en så kallad smileymaskin, så matgästerna kan ge respons omedelbart efter måltiden. Detta ökar responsen mängd och möjliggör även deltagande från de yngre eleverna.

Varierande åsikter om matens kryddighet och salladsbuffén

När det gäller matens kryddighet upplevde 45 % att maten var smaklös, medan 50 % ansåg att maten var lämpligt kryddad. Endast 5 % ansåg att maten var för kryddstark. Som en lösning erbjuder vi möjligheten att själv tillsätta kryddor i skolmaten.

Vi fick både positiva och negativa svar om salladsbuffén. Av de som svarade ansåg 46 % att salladsbuffén inte var lockande, medan 39 % ansåg att den var det. Främst fick vi in önskemål att de olika ingredienserna skulle läggas upp separat, så att man själv kan välja vad man vill ta.

Sallad önskades också som tillbehör och komplement då det är soppa på menyn. Många ville också ha frön och grynost oftare, vilket vi kommer ta i beaktande från och med nästa termin. Vi kommer också utveckla utbudet för att erbjuda smakfulla salladsalternativ för alla skolor. Detta gör också utbudet mer enhetligt och jämlikt.

Eleverna uppskattar den varierande matlistan, önskar husmanskost och mer frukter

Skolornas sex veckors matlista upplevdes huvudsakligen som bra och tillräckligt varierad. Många uppskattade speciellt vanlig husmanskost. I enkäten fick var och en också önska sina 10 favoriträtter till matlistan. Listan toppades av tortillas, pizza, spenatplättar med potatismos, olika pastarätter, fiskpinnar, köttbullar och korvsoppa.

Gröt var den maträtt som de flesta skulle lämna bort från matlistan. Vi kommer att minska antalet grötdagar och göra utbudet mer mångsidigt till exempel med hjälp av tillbehör. Vi serverar också i fortsättningen korngröt med saftsoppa och risgrynsgröt vid julen.

Många ville att frukter skulle erbjudas oftare och mer. Detta önskemål kommer vi uppfylla från och med nästa termin.

Vegetarisk mat väcker diskussion

Vegetarisk mat var det mest omdiskuterade ämnet. Vissa ville ta bort den vegetariska maten helt och hållet från matlistan, medan andra önskade att vegetarisk mat skulle erbjudas oftare. Vi kommer öka utbudet av vegetarisk mat i skolorna, vilket stöder stadens ambitiösa mål att vara klimatneutralt 2030.

Vi strävar efter att hitta smakfulla rätter och anpassa maträtterna efter kundernas önskemål och smakpreferenser. Vi samarbetar gärna med skolornas matråd och hemkunskapsundervisningen för att utveckla nya rätter och testa recept. På detta sätt främjar vi också delaktighet och elevernas möjlighet att påverka.

Tack till alla som svarade!

Vi fick mycket positiv respons och uppskattning för vår duktiga och flexibla personal samt den generella kvaliteten på skolmaten. Många värdesatte också den kostnadsfria skolmaten och gav konstruktiv respons.

Det var glädjande att märka att inte endast personalen, utan framför allt barnen och ungdomarna ville ge respons och samarbeta. Tack till alla som gav respons och hjälper oss förbättra skolmaten!


Grankulla stads kost- och rengöringsservice