Takaisin ajankohtaisiin
29.5.2023 | Varhaiskasvatus ja koulutus

Kouluruokakysely toteutettiin Kauniaisten kouluissa huhtikuussa 2023. Kyselyssä kysyttiin muun muassa mielipiteitä kouluruoasta ja toiveruoista. Yhteensä 658 henkilöä vastasi kyselyyn, josta 88 % oli oppilaita ja 12 % henkilökuntaa.

Vastauksia saimme eniten yläkoulujen ja lukioiden oppilailta, ja vähemmän alakoululaisilta. Pyrimme parantamaan tätä tilannetta hankkimalla niin sanotun hymynaamalaitteen, jolla ruokailijat voivat antaa palautetta välittömästi ruokailun jälkeen. Tämä lisää palautteen määrää ja mahdollistaa myös pienimpien oppilaiden osallistumisen.

Mielipiteet ruuan mausteisuudesta ja salaattipöydästä eroavat

Ruuan mausteisuudesta 45 % vastanneista koki ruuan olevan mautonta, kun taas 50 % koki ruuan olevan sopivasti maustettua. Ainoastaan 5 % koki ruuan olevan liian mausteista. Ratkaisuna tarjoamme mahdollisuuden lisätä itse mausteita kouluruokiin.

Salaattipöydän tarjonnasta saatiin vastauksia sekä puolesta että vastaan. Vastaajista 46 % vastaajista ei kokenut salaattipöytää houkuttelevaksi, kun taas 39 % koki sen houkuttelevaksi. Eniten toivottiin, että salaatit olisivat tarjolla erillisinä ainesosina, jotta jokainen saisi valita mieluisensa salaatin.

Salaattia toivottiin myös keittopäiville lisäkkeeksi ja täydentämään ruokailua. Siemeniä ja raejuustoa toivottiin myös tarjolle entistä useammin. Näiden tarjontaa lisäämme ensi lukuvuoden alkaessa. Lisukesalaattien tarjontaa kehitetään, jotta maistuvat salaattivaihtoehdot saavat laajempaa jakoa eri kouluissa. Tämä myös yhdenmukaistaa tarjontaa ja tasapuolistaa kohtelua.

Oppilaat arvostavat monipuolista ruokalistaa, toiveina kotiruokia ja enemmän hedelmiä

Kolujen 6 viikon kiertävä ruokalista koettiin pääsääntöisesti hyväksi ja riittävän vaihtelevaksi. Tavallisten kotiruokien suosio nousi kyselyssä esille. Jokainen sai myös toivoa listalle 10 lempiruokaansa. Eniten mainittiin tortillat, pizzat, pinaattiletut ja perunasose, erilaiset pastaruuat, kalapuikot, lihapullat sekä siskonmakkarakeitto.

Listalta pois jätettäviin ruokiin esiin nousivat puurot. Vähennämme puuropäiviä ja monipuolistamme tarjontaa puuropäivien kohdalla esimerkiksi lisukkeiden osalta. Jatkossakin tarjoamme kuitenkin esimerkiksi ohrapuuroa mehukeiton kanssa sekä riisipuuroa joulun aikaan.

Hedelmiä toivottiin useammin ja enemmän, ja tätäkin toivetta huomioimme ensi lukuvuodesta alkaen.

Kasvisruoka herättää keskustelua

Kasvisruoka oli eniten mielipiteitä kirvoittanut asia. Osa haluaisi kasvisruuan kokonaan pois, ja osa toivoo sitä useammin. Kaupungilla on kuitenkin kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä, ja kasvisruuan tarjoamisen lisääminen kouluissa tukee tätä tavoitetta erinomaisesti.

Pyrimme etsimään tarjolle maistuvia tuotteita, ja muokkaamme myös ruokia toiveita ja makumieltymyksiä vastaavaksi. Teemme mielellämme yhteistyötä koulujen ruokaraatien sekä kotitalousopetuksen kanssa ja järjestämme maisteluhetkiä uusista tuotteita ja resepteistä. Tällä tavoin lisäämme myös osallisuutta ja oppilaiden vaikutusmahdollisuutta. 

Kiitos kaikille vastaajille!

Saimme paljon hyvää palautetta, kiiteltiin hyvää ja joustavaa henkilökuntaa sekä kehuttiin kouluruuan yleistä tasoa. Moni vastaajista myös arvosti maksutonta kouluruokaa ja antoi palautetta varsin rakentavalla tavalla.

Palautteista oli ilo huomata paitsi henkilökunnan, niin eritoten kauniaislaisten lasten ja nuorten halukkuus palautteenantoon ja yhteiseen toiminnan kehittämiseen. Kiitos kaikille palautetta antaneille, tästä on hyvä jatkaa!


Kauniaisten kaupungin ruoka- ja puhdistuspalvelut