Tillbaka till aktuellt
20.12.2021

I december förbereder sig många hem för att fira med god mat, dekorationer och presenter. Hur ska julavfall sorteras? Och på vilket sätt kunde man undvika matsvinn eller anhopningen av onödiga föremål? På HRM:s sidor hittar du tips för hur du sorterar julavfall och förebygger uppkomsten av avfall. Nedan har vi också listat några av tipsen för sorteringen av julavfallen.

  • Skinkfettet för återvinning, inte i avloppet
    Använd skinkfettet som grund för en välsmakande sås eller sätt det stelnade fettet i bioavfallet. Du kan hälla det rinnande fettet i en mjölkkartong eller plastlåda, stänga förpackningen tätt och lägga den i blandavfallet. Häll aldrig stekfettet i ett avlopp eller en toalett!
  • Presentpapper och -snören hör till blandavfallet
    Presentpapper kan inte sättas i pappers- eller kartonginsamlingen, eftersom de är ytbehandlade och innehåller många tryckfärger, klistermärken och tejp. Cellofan är också blandavfall.
  • Trasiga ljuskedjor och elljusstakar är elavfall
    Elskrot kan kostnadsfritt föras till Sortti-stationerna. Enskilda små elapparater som är mindre än 25 centimeter i storlek, kan returneras till de största specialaffärerna och varuhusen som säljer dem.

HRM uppmuntrar också att minnas julen med immateriella gåvor! Här kan du hitta bra tips (endast på finska).