Takaisin ajankohtaisiin
20.12.2021

Joulukuussa monessa kodissa valmistaudutaan juhlimaan hyvien ruokien, koristeiden ja lahjojen kera. Miten jouluiset jätteet kuuluisi lajitella? Entä millaisilla valinnoilla voisi välttää ruokahävikkiä tai tarpeettoman tavaran kertymistä? HSY:n sivuilta löydät vinkkejä joulun ajan jätteiden lajitteluun ja jätteen synnyn ehkäisyyn. Alla on listattu muutama vinkki joulujätteiden lajittelusta.

  • Kinkkurasva kierrätykseen, ei viemäriin
    Käytä kinkun rasva maukkaan kastikkeen pohjana tai lajittele se jähmettyneenä biojätteeseen. Juoksevan rasvan voit valuttaa maitopurkkiin tai muovirasiaan, sulkea pakkauksen tiiviisti ja laittaa sen sekajätteeseen. Ethän koskaan kaada paistorasvaa viemäriin tai vessanpönttöön!
  • Lahjapaperit ja -narut kuuluvat sekajätteeseen
    Lahjapaperit eivät kelpaa paperin tai kartongin joukkoon, koska ne ovat päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Myös sellofaani on sekajätettä.
  • Rikkoutuneet valosarjat ja sähkökyntteliköt ovat sähkölaiteromua
    Sähkölaiteromun voi viedä maksutta Sortti-asemille. Yksittäiset pienet sähkölaitteet, jotka ovat kooltaan alle 25 senttimetriä, voi palauttaa niitä myyviin suurimpiin kodinkone- ja elektroniikkaliikkeisiin ja tavarataloihin.

HSY kannustaa myös muistamaan jouluna aineettomilla lahjoilla! Hyviä vinkkejä löydät täältä.