Tillbaka till aktuellt
29.12.2021

Hälsostationens mottagning är överbelastad på grund av sjukdomsfall bland de anställda. På grund av detta är det bland annat förseningar i återuppringningen och svar på Maisa-meddelanden. Vi strävar ändå till att behandla alla ärenden som kräver akut vård.

Grankulla stads smittskyddsteam kontaktar personligen arbetstagare inom social- och hälsovården och äldre personer som har blivit smittade. Andra personer som har blivit coronasmittade eller deras vårdnadshavare får ett sms. Beslut om karantän fattas inte längre.

Textmeddelandet lyder: (uppdaterad 24.1.2022)

Du eller ett barn som du är vårdnadshavare för har konstaterats smittad med coronavirus. På grund av att tjänsterna är hårt belastade kan vi inte kontakta din familj. Om du är gravid, om mindre än 6 veckor har gått från din förlossning, om du tidigare har haft en blodpropp, om du behandlas för cancer, har blodkärlssjukdomar eller behöver få kontakt med hälsovården snabbt för att du har svåra symtom så ber vi dig skicka meddelande via Maisa.fi eller ringa Grankulla hälsostation, tfn 09 8789 1300, vardagar 8–16. Vid mycket svåra symtom ring nödnumret 112.  Stanna hemma tills du varit symptomfri i två dygn och det gått minnst 5 dygn sedan symptomen började. Den dag då symtomen började är dag 0. Då du återvänder till jobbet, rekommenderar vi att du utanför hemmet använder FFP2-ansiktsmask utan utandningsventil och håller kaffe- och lunchpauserna ensam, tills det gått 10 dygn sedan symptomen började. Avtala med din arbetsgivare om sjukledigt.

Personer som bor i samma hushåll ska vara försiktiga med närkontakt. Om den exponerade familjemedlemmen är symtomfri kan hen gå till jobbet eller skolan. För symtomfria personer rekommenderas två hemtester med tre dagars mellanrum. Om hen får symtom eller hemmatestet visar positivt ska hen stanna hemma och komma överens med sin arbetsgivare om sjukledigt. 

Med vänlig hälsning, Grankulla smittskyddsenhet