Tillbaka till aktuellt
5.11.2021

THL: Gå på julfest vaccinerad – restaurangerna kan öka säkerheten genom att kräva coronapass under dygnets alla timmar

Julfestsäsongen börjar och många funderar på hur festen kan ordnas så säkert som möjligt. Trots att vaccinationerna framskrider fortsätter coronaepidemin ännu och det finns mycket virus i rörelse.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har samlat tips för trygga och smidiga julfester för medborgare, restauranger och evenemangsarrangörer:

  • Festa med gänget bara om du är vaccinerad. En komplett vaccinationsserie som vanligtvis innehåller två vaccinationer ger ett effektivt skydd mot en allvarlig sjukdomsform. Du hinner ännu ta vaccinationen för att skydda dig själv och andra. Även om vaccinationen inte helt eliminerar risken för att få och sprida smitta, minskar den betydligt utsöndringen av viruset och därmed dess spridning från en människa till en annan.
  • Festa bara om du är frisk. Om du har symtom som tyder på coronavirussmitta ska du inte träffas ens med en liten grupp, även om du är vaccinerad. Håll dig då hemma och om dina symtom blir allvarliga ska du uppsöka läkare. Kontrollera vilka anvisningar din kommun ger om att söka sig till coronatest och agera därefter.