
Kostservice
Grankulla stads kostservice tillagar och serverar måltider i skolor och daghem. I centralköket vid Kasabergets skolcentrum lagas dagligen cirka 3 000 varma måltider, som transporteras till olika utdelningsställen – skolor och daghem.
Skolluncherna följer en gemensam sex veckor lång meny, som planeras utifrån näringsrekommendationer samt med hänsyn till ekonomiska och produktionsmässiga faktorer. Vid planering av menyer, val av råvaror och matlagning fästs särskild uppmärksamhet vid mängden salt och socker, mängden och kvaliteten på fett samt ett så högt fiberinnehåll som möjligt.
Kostservicen följer regelbundet upp kundnöjdheten och samlar in synpunkter som används för att utveckla verksamheten. Menyerna planeras också i nära samarbete med bland annat skolornas elevråd. Dessutom firas gemensamma temadagar och -veckor samt högtider med mattraditioner i kostservicens verksamhetsställen.
I skolan är varje måltidssituation också en lärandesituation – eleverna bekantar sig med nya livsmedel, lär sig olika smaker och konsistenser, grundläggande måltidsfärdigheter, samvaro och samtal om mat. Skollunchen främjar elevernas fysiska välmående och studieförmåga och hjälper dem att orka med skoldagen.
Näringsrekommendationerna för barn och unga uppfylls när skol- och daghemsmåltiderna äts som helhet enligt plan: huvudrätt, sallad, potatis/pasta/havre-ris-tillbehör, bröd, matfett och mjölk/fil. Vatten serveras som måltidsdryck. Eleverna väljer själva sin skolmåltid från en buffé enligt tallriksmodellen för dagens måltidshelhet.