Städerna i huvudstadsregionen behöver ännu utveckla klimatanpassningen och de förberedande åtgärderna för extrema väderförhållanden
Revisionsnämnderna i huvudstadsregionen har tillsammans utvärderat hur väl Esbo, Helsingfors, Vanda och Grankulla skött arbetet med klimatanpassning och förberett sig på extrema väderförhållanden. Extrema väderfenomen är till exempel översvämningar, störtregn, stormar samt hetta, torka och skogsbränder. På basis av utredningen har städerna endast delvis förberett sig på extrema väderförhållanden. Operativt är förberedelserna på en god nivå, men det varierar hur aktuella riktlinjerna och planerna som ansluter till klimatanpassning och förberedande åtgärder är i de olika städerna.
Utvärderingen gällde särskilt anpassningsåtgärder och förberedelser inom stadsmiljösektorn. Utvärderingen har också beaktat åtgärderna inom social- och hälsovården och räddningsväsendet i Helsingfors.
För bättre anpassning och förberedelser inför extrema väderförhållanden behöver vi beakta grönstrukturerna mer och kartlägga kostnaderna
Inom stadsmiljösektorerna är anpassningen och de förberedande åtgärderna inför extrema väderförhållanden en integrerad del av det grundläggande arbetet. Här ingår till exempel hanteringen av dagvatten. I Esbo och Grankulla verkställs nya åtgärder med hjälp av åtgärdsplanerna för klimatanpassning. Räddningsverket i Helsingfors är väl förberedd på riskerna som extrema väderfenomen kan medföra, men staden gör ingen systematisk uppföljning av åtgärderna. Vanda verkställer förberedande åtgärder i den operativa verksamheten enligt planerna.
Städernas täta och hårdgjorda stadsstruktur konstateras utgöra en stor utmaning för hanteringen av dagvatten och på grund av värmeö-fenomenet. Som förberedande åtgärder inför översvämningar och hetta är det väsentligt att bevara trädbestånd och växtlighet. Men i de växande städerna är platsbristen en utmaning, särskilt i äldre planområden där kompletteringsbyggandet är kraftigt. För att skydda byggnadsbeståndet mot översvämningar krävs åtgärder inom infrastrukturen som hanterar dagvatten och underhållet både i fråga om städernas egna fastigheter och privatägda fastigheter. Mer stadsgrönska skulle dämpa översvämningar och hetta, men i byggandet ägnas det inte tillräckligt med uppmärksamhet vid det här. Man har bara inlett utredningar om nedkylningsmetoder för byggnader. Växlande väderförhållanden, såsom halt väglag påverkar invånarnas vardag helt konkret. Särskilt i Helsingfors stadskärna är riskerna som hör samman med extrema väderfenomen betydande.
Riskerna med extrema väderfenomen är lokala och därför ska åtgärderna också vara lokala. Städerna i huvudstadsregionen är växande och byggandet aktivt. Investeringarna riktar sig i huvudsak på nya områden. Förberedelserna inför extrema väderfenomen förutsätter ändå reparationsinventeringar för att förbättra den existerande stadsstrukturen så att den tål översvämningar och hetta. Det är också viktigt att informera om anpassningsåtgärderna och förberedelserna inför extrema väderfenomen.
Revisionsnämnderna i huvudstadsregionen har verkställt totalt tretton gemensamma utvärderingar sedan år 2008.
Städernas revisionsnämnder har gett egna rekommendationer i anslutning till ärendet i utvärderingsberättelserna 2024:
- Esbo: Utvärderingsberättelsen för 2024
- Helsingfors: Utvärderingsberättelsen för 2024
- Grankulla: Utvärderingsberättelsen för 2024
- Vanda: Utvärderingsberättelsen för 2024
Styrgruppen för huvudstadsregionens revisionsnämnders gemensamma utvärdering:
Paula Viljakainen,
ordförande för revisionsnämndernas gemensamma utvärdering
Revisionsnämnden i Esbo, ordförande
paula.viljakainen1@gmail.com, tel. 050 5727 497
Dani Niskanen,
Revisionsnämnden i Helsingfors, vice ordförande
dani.niskanen@hotmail.com, tel. 041 5444 967
Tuula Lehmuskoski,
Revisionsutskottet i Grankulla, ordförande
tuula.lehmuskoski@kauniainen.fi, tel. 040 7331 109
Tuire Kaimio,
Revisionsnämnden i Vanda, ordförande
tuire.kaimio@vantaa.fi