Mustavalkoinen piirroskuva kauniaislaisen puutarha-arkkitehti Paul Olssonin talosta ja taimitarhasta.

Paul Olssonin puisto on puutarha-arkkitehti Paul Olssonin mukaan nimetty metsäinen alue, joka on osa Olssonin vanhaa taimitarhaa. Puisto sijoittuu Espoon puolelle Ymmerstaan, ja on yhteydessä Thurmaninpuistoon. Puistossa sijaitsevat Kauniaisten kaupungin ylläpitämä Ymmerstanniityn koirapuisto ja viljelypalstat.

Historia

Puutarha-arkkitehti Paul Olsson oli Suomen 1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä vaikuttajia puutarhataiteessa, ja hänen omistamansa taimiston kasveja kasvaa edelleen Paul Olssonin puistoalueella.  Paul Olsson perusti oman puutarha-arkkitehtuuritoimistonsa vuonna 1920. Samoihin aikoihin hän perusti Kauniaisten Koivuhoviin taimiston, josta tuli myöhemmin maan suurin taimistoliike. Olssonin taimisto Ky tunnettiin myös kansainvälisesti. Noin 10 hehtaarin laajuinen taimitarha sijaitsi radan eteläpuolella, mutta radan pohjoispuolella oli varsinainen taimisto ja Olssonien koti sekä kaunis koristepuutarha.

Nykytila

Puistoalue on pääosin koivuvaltaista metsää, jossa kasvaa villiintyneenä taimistolla viljeltyjä perinteisiä puulajeja, kuten vaahtera (Acer platanoides), saarni (Fraxinus excelsior), lehtikuusi (Larix sp.), okakuusi (Picea pungens), douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii), tammi (Querqus robur), lehmus (Tilia sp.), ja vuorijalava (Ulmus glabra). Paul Olssonin viljelemien lajien erikoisuutena on haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu vuorivaahtera (Acer pseudoplatanus), joka on levinnyt paikallisesti puiston länsiosassa tukahduttaen lähes koko muun lajiston. Kasvusto pidetään kurissa alueella poistamalla siementävät yksilöt. Muihin erikoisuuksiin lukeutuu punatammi (Querqus rubra). Alueelle on laadittu opinnäytetyö, jossa on tutkittu, kuinka aluetta voisi kehittää kohti puulajipuistoa, eli arboretumia, seuraavien vuosikymmenten aikana. Lajisto on nykytilassaan varsin yksipuolinen, joten kasvillisuuden kehittämistyö arboretumiksi vaatisi paikoin laajojakin uusia istutuksia ja muutoksia.

Kunnossapito

Viheralueiden kunnossapitoon liittyvät palautteet voit lähettää osoitteeseen: kunnossapito@kauniainen.fi . Puh. 050 411 8656, 050 548 0391.