Takaisin ajankohtaisiin
5.10.2021

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskia käytettäväksi julkisissa sisätiloissa aina, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana. Maskia on myös syytä aina käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta kaikille tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut. Näin ollen maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.  

Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa. Suositukset koskevat kaikkia 12 vuotta täyttäneitä.

Maskin käytön suositus on valmistelu hyödyntäen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskipistetaulukkoa, eli arviota tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä.

Kaupunkien henkilöstölle suunnatut suositukset maskien käytöstä vahvistetaan erikseen ja niistä viestitään myöhemmin tällä viikolla.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstön ja yksiköissä vierailevien sekä opetuksen maskinkäyttösuositukset jatkuvat toistaiseksi. Opetuksen osalta uudet suositukset vahvistetaan, kun THL, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat antaneet valtakunnallisen suosituksen. 

Kauniainen noudattaa koronakoordinaatioryhmän linjauksia ja päättää osaltaan asiasta torstaina 7.10.

Raportointi päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistuksista ja tartunnoista päättyy

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat päättäneet luopua päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistumistietojen raportoinnista, koska tieto ei ole enää vertailukelpoista aiempaan nähden.

THL päivitti syyskuussa ohjeensa alle 12-vuotiaiden koronatestauksesta sekä korona-altistumisten määrittelystä kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa. Testausohjeen sekä tartunnanjäljityksen merkittävien muutosten vuoksi altistustilanteiden raportointi ei ole enää tarkoituksenmukaista.

Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistustilanteissa selvitetään THL:n ohjeen mukaan vain varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa. Altistumisista ollaan edelleen yhteydessä huoltajiin ja annetaan toimintaohjeet.