Takaisin ajankohtaisiin
25.10.2021 | Ympäristö

Reilun kaupan viikkoa vietetään 25.–31.10. Tällä viikolla kiinnitämme erityistä huomiota kulutuksemme ilmastovaikutuksiin ja suosimme tuotteita, jotka ovat reiluja niin ihmisiä kuin ympäristöäkin kohtaan. Pienillä teoilla on reilu vaikutus.

Reilun kaupan tiloilla kehitetään ilmastoystävällisempiä viljelytapoja

Reilu kauppa tunnetaan erityisestiviljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulon edistämisestätuotteen alkulähteellä, viljelypalstoilla ja plantaaseilla. Viikolla 43 vietettävä Reilunkaupan viikko pureutuu ilmastonmuutokseen, joka on tehnyt viljelijöiden arjesta ja toimeentulosta yhä epävarmempaa.

Kampanjaviikolla tuodaan esille ilmastomuutoksen vaikutuksia viljelyolosuhteisiin, mutta myös sitä, miten Reilun kaupan viljelijät ovat omalta osaltaan pystyneet muuttamaan toimintaansa ilmastoystävällisemmäksi. Pienillä teoilla on reilu vaikutus -kampanja näyttää havahduttavia faktoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kahvin, kaakaon, banaanin, puuvillan ja ruusun viljelyyn. Ilmastonmuutos kurittaa erityisesti pienviljelijöitä, joille yhdenkin sadon epäonnistuminen voi uhata toimeentuloa. Suurin osa Reilun kaupan tuotteista viljellään nimenomaan perhe- ja pientiloilla.

“Reilu kauppa tekee systemaattista työtä sen eteen, että kauppajärjestelmä tukee kestävää kehitystä ihmiskunnan ja maapallon puolesta. Viljelijäyhteisöissä koulutamme tuottajia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja siirtymisessä vähähiiliseen tuotantoon”, Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kuvailee. 

Esimerkiksi Reilun kaupan koulutusohjelma Latinalaisessa Amerikassa kasvatti kahden ensimmäisen vuoden aikana banaaninviljelijöiden satoa lähes 30 prosentilla vähentäen samalla maatalouskemikaalien ja veden kulutusta.

Yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista on kahvi. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään. Reilun kaupan tiloilla kahvipensaita on vaihdettu uusiin kestävämpiin pensaisiin ja osuuskuntia on koulutettu pitkäjänteisimmiksi ja strategisemmiksi. Työn seurauksena tuotanto on kasvanut ja kestää nykyään paremmin ilmastonmuutoksen riskejä. 

Osana Reilun kaupan viikkoa vietetään yhteinen Reilu kahvitauko torstaina 28.10. Tehdään yhdessä Reilun kaupan viikko näkyväksi kahvipöydissä ja sosiaalisessa mediassa! 

Lue lisää: reilukauppa.fi

Osallistu somessa: @reilukauppa #reilunkaupanviikko #reilukahvitauko