Takaisin ajankohtaisiin
3.5.2024 | Ympäristö

Valtakunnallisella Pyöräilyviikolla kannustetaan ihmisiä pyöräilemään. Tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä.

Pyöräviikon tulevat teemapäivät:

Pyörä kuntoon -päivä 4.5. lauantai

Pyörä kuntoon -päivänä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa. Säännöllinen huoltaminen pitää pyörän kunnossa ja on helppo toteuttaa myös itse.

Perhepyöräilypäivä 5.5. sunnuntai 

Perhepyöräilypäivä kannustaa eri ikäisiä polkemaan yhdessä ja kutsuu mukaan myös heidät, joille pyöräily ei ole osa arkea. Perhepyöräilypäivänä kannattaa etsiytyä rauhallisille reiteille, joissa pyöräily on sujuvaa, turvallista ja siksi miellyttävää.

Sähköpyöräpäivä 6.5. maanantai

Sähköpyöräpäivänä tuodaan esille sähköpyöräilyn vaikutuksia. Sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena samaa luokkaa kuin ilman sähköavustusta polkemisen. Sähköpyöräily tekee myös hyvää ympäristölle; säännöllisesti työmatkansa sähköpyöräilevistä jopa 50 prosenttia kulki aiemmin työmatkansa yksityisautolla.

Pyörällä töihin -päivä 7.5. tiistai 

Pyörällä töihin -päivänä innostetaan kaikkia kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan matkasta kulkemista pyörällä ja säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista. Työmatkoista noin kolmannes kuljetaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä ja loput henkilöautolla. Lyhyistä 1–2 kilometrin mittaisista työmatkoista lähes puolet kuljetaan henkilöautolla ja alle yhden kilometrin työmatkoista neljännes.

Pyörällä kouluun -päivä 8.5. keskiviikko

Pyörällä kouluun -päivänä kannustetaan koululaisia, opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa kulkemaan matkansa pyörällä. Liikkumisen vapaus ja vauhdin hurma motivoivat lapsia ja nuoria pyöräilemään. Yhdessä poljettu pitkä matka rohkaisee heitäkin, jotka eivät aikaisemmin ole niin pitkälle polkeneet.

Pyörällä harrastuksiin -päivä 9.5. torstai

Pyörällä harrastuksiin -päivä on loistava hetki kokeilla, miten helposti arkeen saa tarvittavan lisän liikuntaa. Laulu- tai soittotunneille, näytelmä- tai elokuvakerhoon suuntaavat saavat matkalla hyvän annoksen liikuntaa ja ulkoilmaa. Urheiluharrastukseen menevät saavat lihaksensa lämpimiksi ennen treeniä.

Pyörällä kauppaan -päivä 10.5. perjantai  

Oletko harkinnut tekeväsi kauppareissut auton sijaan pyörällä? Tavarapyörän kyydissä tai pyöräkärryssä kuljetat helposti viikon ruokatarpeet, kun taas pienemmät ostokset kulkevat kätevästi repussa, sivulaukuissa tai pyörän korissa.

Pyörämatkailupäivä 11.5. lauantai

Pyörämatkailupäivänä nostetaan esille pyörämatkailukohteita, -reittejä ja palveluja sekä innostetaan vapaa-ajan pyöräilyyn maastossa, maanteillä ja kaupungeissa. Valmiit reittiehdotukset kartalla ja reittikuvaukset palveluineen houkuttelevat ihmisiä pyörämatkailemaan.

Pyörällä kaiken ikää -päivä 12.5. sunnuntai

Pyöräilyviikon päättää Pyörällä kaiken ikää -päivä. Ikäihmisille pyöräily on erinomaista kestävyysliikuntaa, joka ylläpitää toimintakykyä ja terveyttä. Polkupyörä tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen liikkumiseen, jolla voi parhaimmillaan olla todella suuri ja voimaannuttava vaikutus hyvinvoinnille.

Toivotamme kaikille mukavia pyöräilyhetkiä!