Takaisin ajankohtaisiin
14.6.2024

Autoilu on hieman joukkoliikennettä suositumpi liikkumistapa Kauniaisissa, selviää Helsingin seudun liikenteen HSL:n tekemästä kyselystä. 

Kyselyn tavoitteena oli tunnistaa liikkumistarpeita ja -mieltymyksiä koko HSL:n alueella ja sen ympäristössä. Kyselyyn vastasi noin 170 kauniaislaista, ja koko alueella lähes 30 000.  

Kauniaislaisista vastaajista yli puolet, 58 prosenttia, autoilee päivittäin tai useita kertoja viikossa. Joukkoliikennettä käyttää puolestaan päivittäin tai useita kertoja viikossa hieman alle puolet, 49 prosenttia.  

Moni tekee matkan myös niin sanotulla hybridimallilla, auton ja joukkoliikenteen yhdistelmällä. 

Autoilun hienoinen suosio joukkoliikenteeseen verrattuna näkyy Kauniaisissa myös siinä, että kaksi kolmesta kauniaislaisesta vastaajasta ei ole hankkinut HSL:n kausilippua kertaakaan viimeisen vuoden aikana. 

Autoilun suosiosta huolimatta Kauniaisten asukkaat miettivät hieman keskimääräistä enemmän liikkumisensa vaikutuksia ympäristölle. He valitsevat kuitenkin autoilun, sillä autoilun etuja ovat helppo ja halpa pysäköinti. Heidän vastauksissaan näkyy myös tyytymättömyyttä joukkoliikenteeseen. 

Kauniaislaiset käyvät joukkoliikenteellä ja autoillen töissä erityisesti Helsingin keskustassa ja Espoon suurissa keskuksissa. Joukkoliikenteellä matkustetaan erityisesti junalinjan varrella oleviin kohteisiin. Otaniemeen matkustetaan useimmin omalla autolla. 

Arjen juoksevat asiat hoidetaan Kauniaisissa tai Leppävaarassa 

Arjen juoksevat asiat, kuten kaupassa tai lääkärissä käynnit, vastaajat hoitavat Kauniaisissa tai Leppävaarassa. Lasten hoitopaikkaan, kouluun tai harrastuksiin liittyvät menot ovat lähinnä Kauniaisten koulujen alueilla. 

Kyselyllä selvitettiin myös kauniaislaisten liikkumista vapaa-ajalla. Kauniaislaiset liikkuvat ja ulkoilevat lähinnä kotikaupungissaan sekä Espoon puolella muun muassa Oittaalla ja Leppävaaranpuistossa. Muut vapaa-ajan menot keskittyvät vahvasti Helsingin keskustaan. 

HSL selvitti myös joukkoliikenteen parannustoiveita. Kauniaislaiset toivovat parempia yhteyksiä erityisesti Helsingin keskustaan ja Isoon Omenaan Piispansillalle. Myös Kaunialan sairaalaan ja sen lähiympäristöön sekä Mankkaalle toivottiin parempia joukkoliikenteen yhteyksiä. 

HSL toteutti kyselyn huhtikuussa 2024.