Takaisin ajankohtaisiin
29.4.2024 | Ympäristö
Kompostoi puutarhajätteesi oikein (Kuva: HSY)

Tiesitkö, että voit valmistaa mitä parasta puutarhan lannoitetta ja maaparannusainetta kompostoimalla lehdet, risut, ruohonleikkuujätteet ja muut puutarhajätteet omalla tontillasi? Jos nurmikkoasi peittää erityisen paksu lehtikerros, silppua se ruohonleikkurilla paikalleen maatumaan ja lannoittamaan nurmikkoa tai kerää lehdet puutarhajätekompostiin. Oksat ja risut kannattaa hakettaa. Hakkeen voi hyvin sekoittaa lehtikarikkeeseen ja käyttää kompostin seosaineena. Voit myös käyttää omatekoista haketta ostetun kuorikatteen sijaan rikkaruohojen torjunnassa puiden ja pensaiden ympärillä.

Mikäli kompostointi ei omalla tontilla ole mahdollista, puutarhajätteen voi viedä omatoimisesti pääkaupunkiseudun Sortti-asemille. Vastaanotosta peritään HSY:n hinnaston mukainen maksu, joka on 5 € puhtailta puutarhajäte- ja risukuormilta. Noudon voi myös tilata yksityisiltä toimijoilta, joilla on tarjota esim. erikokoisia säkkejä, joihin puutarhajätteet voi kerätä.

Puutarhajätteitä ei saa dumpata kaupungin yleisille alueille

Muistathan, että yleiset alueet, puistot ja metsät, eivät ole asukkaiden puutarhajätteen läjityspaikkoja. Jätekasat rumentavat alueita ja alentavat siten niiden virkistysarvoa. Vaikka kyse on orgaanisesta aineesta, luontoon jätetty puutarhajäte rehevöittää metsän kasvillisuuspohjaa ja niiden mukana leviää viheralueille myös vieraslajikasveja, joita on hankalaa ja kallista torjua. Puutarhajätekasat toimivat myös erinomaisina rottien pesimäpaikkoina. Kaupungilla ei riittävästi resursseja poistaa jätekasoja luontoalueilta. Ethän siis pilaa omaa lähipuistoasi tai –metsääsi puutarhajäteröykkiöillä!

Lisätietoja kompostoinnista löydät mm. HSY:n sivuilta tämän linkin kautta.