Yhteystiedot Valikko

Kirjaston historiaa

Aloite nykyisen Kauniaisten kaupunginkirjaston perustamiseen tehtiin vuonna 1923. Seuraavana vuonna avattiin vaatimaton kirjasto kauppalan rahatoimistoon (nyk. Thurmanin puistotie 1), josta sen käyttöön oli varattu 25 m2 lattiapinta-ala. Ensimmäisen toimintavuoden lopulla kirjasto omisti vain 173 kirjaa. Käyttäjien lukumäärä oli sen sijaan suhteellisen korkea eli 90 käyttäjää.

Laajentamiseen tarjoutui sopiva tilaisuus kirjaston saadessa vuokratuksi osan Helsingin Säästöpankin liiketalon toisesta kerroksesta Thurmanin puoistotie 8:sta aivan kaupungin ydinkeskustasta. Kirjasto pääsi muuttamaan näihin noin 350 m2:n tiloihin vuonna 1967.

Normaalin lainaustoiminnan vaatimien tilojen lisäksi saatiin järjestetyksi lukusali, erityinen lastenosasto ja ns. musiikkinurkka. Kirjastohuoneistoa käytettiin sitä paitsi taidenäyttelyihin, jotka kaupungin kulttuurilautakunta kuukausittain järjesti vuoteen 1979 asti. Vuonna 1974 aloitettu kirjojen kotiinkuljetus oli myös suosittu palvelumuoto jo tuolloin.

Uusi kirjastorakennus

Thurmanin puistotienkin tilat osoittautuivat ajan mittaan ahtaiksi laajenevalle toiminnalle. Uusi, nykyinen kirjastorakennus kohosi radan tuntuman Käsityönkadulle vuoden 1985 lopussa. Kirjasto, jonka kokonaiskustannukset olivat 8,5 miljoonaa markkaa, vihittiin käyttöön 4.2.1986.

1980-luvun lopusta lähtien tärkeimmät muutokset ovat liittyneet ATK-järjestelmien tuloon. Vuodesta 1987 pääkaupunkiseudun kirjastoilla on ollut yhteinen ATK-järjestelmä. Vuonna 1994 pääkaupunkiseudun kirjastot siirtyivät LIBS 100plus-järjestelmään eli ”Plussaan”.

Tällöin kauniaslaiset pääsivät itse selaamaan myös Helsingin, Espoon ja Vantaan noin 3,9 miljoonaa nidettä yleisöpäätteiden avulla. Pian tämän jälkeen niteitä pystyi myös tilaamaan muista kirjastoista. Uutta kirjastokorttia ei myöskään enää tarvinnut odottaa kahta viikkoa vaan sen sai heti.

Internet kirjastossa

Vuonna 1996 kirjasto liitettiin Internettiin. Aineiston suojausjärjestelmä otettiin käyttöön loppuvuodesta 1997. Ensimmäinen lainausautomaatti saatiin kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1999.

Lopullisesti Internet-aikaan siirryttin vuonna 2003, kun myös kirjastojärjestelmä vaihtui internet-pohjaiseen. Uusi Millennium-järjestelmä ja HelMet-tietokanta otettiin käyttöön helmikuun alussa. Uusi järjestelmä on lisännyt asiakkaiden mahdollisuuksia asioida internetin kautta.

Kesän 2005 aikana kirjaston aula ja asiakaspalvelualue remontoitiin. Kirjastoon saatiin myös palautusautomaatti. Kirjastoon palautui valon ja tilan tuntu, joka 20 vuoden käytön jälkeen oli päässyt haipumaan.

Vuonna 2007 aloitettiin Kauniaisten uuden keskustan rakennustyöt. Kirjasto säilyttää paikkansa kaupungin sydämessä ympärille kohoavien uusien asuintalojen ja liiketilojen keskellä.