Mieli Ry:n järjestämiä vertaistukiryhmiä

Mistä apua mielenterveysongelmiin? Mielenterveyden keskusliitto

Yksinäisyys. Alakulo. Ahdistavat ajatukset. Miten rahat riittävät? Miten jaksaisin töissä?  Asumisen ongelmat. Keskeytyneet opinnot. Erikoiset tuntemukset. Mistä voisin saada apua ja hoitoa? Mistä taloudellista tukea? Ja miten selvitä lomakkeiden täyttämisestä? Huoli puolison jaksamisesta tai äidin terveydestä. Miksi kukaan ei ehdi kuunnella eikä ymmärrä tilannettani? Miten jaksan eteenpäin? Mistä saisin lisää voimia arkeeni?

Sinun ei tarvitse tarkkaan tietää, mitä kysyä tai sanoa. Jutellaan yhdessä ja mietitään asiaasi. Ratkotaan arjen pulmia ja murheita, juuri sinun lähtökohdistasi. Etsitään tilanteeseesi käytännön ratkaisuja. Olipa tilanteesi mikä tahansa, et ole siinä yksin.

Väestöliiton Nuorten nettisivujen tehtävänä on toimia alle 20-vuotiaiden nuorten tukena seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Löydät sivuilta tietoa ja verkkopalveluja, joiden avulla voit selvitellä mieltäsi askarruttavia seksuaaliterveyteen liittyvää asioita.

Sekasin-chatissä voi keskustella mistä tahansa mieltä askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät mielenterveyden ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Päivystäjät kuuntelevat ja tukevat sekä neuvovat tarvittaessa eteenpäin. Sekasin Discord-serveri on Suomen Mielenterveysseuran koordinoima hanke, jonka keskiössä ovat yhteisöllisyys ja yksinäisyyden vähentäminen.

MLL:n Nuortennetti on nuorille suunnattu sivusto jota ovat tekemässä myös nuoret itse. Sivustolla on tietoa muun muassa seksuaalisuudesta ja seurustelusta, mielenterveydestä, kiusaamisesta ja päihteistä. Nuortennetin esimoderoitu keskustelupalsta tarjoaa vertaistukea nuorelle ja kirjepalvelun kautta nuori voi olla yhteydessä luotettavaan aikuiseen.

Nuorten mielenterveystalo on monipuolinen kokonaisuus nuorten mielenterveysasioista. Palvelussa on muun muassa paljon tietoa mielenterveyden vahvistamisesta ja ongelmista, omahoito-ohjelmia, itsearviointia ja opastusta siihen, mistä saa apua ja tukea.

Poikien Puhelin on jo 13 vuoden varhaiseen murrosikään yltänyt, auttava puhelin-, chat- ja verkkopalvelu, jonka tavoitteena on tukea alle 20-vuotiaiden poikien ja nuorten miesten arkea sekä positiivista kasvua ja kehitystä. Poikien Puhelin on osa Väestöliiton toimintaa.

Pakko kysyä – ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien Puhelimesta (pdf)

Seta kertoo sivuillaan: neuvontaa ja tukea liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen, sateenkaariperheisiin ja suhteiden moninaisuuteen sekä syrjintätapauksissa tarjoavat sekä Setan jäsenjärjestöt, muut kansalaisjärjestöt sekä julkinen sektori. Näille sivuille on koottu kaikki sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen suunnatut tuki- ja neuvontapalvelut, vertaistoiminta ja verkkopalvelut. Nuoristotoimikunnalla on oma osionsa.

Netari on Suomen ainoa verkkonuorisotalo. Netari on auki joka viikko maanantaista torstaihin. Netarissa voi tavata ohjaajia ja muita nuoria Habbo-illoissa, katsoa pelistreamauksia ja jutella samalla chatissa vaikka peleistä ja pelaamiseen liittyvistä asioista. Netarissa voi jutella nuorisotyöntekijöiden ja vapaaehtoisten luotettavien aikuisten kanssa, kysyä kysymyksiä ja saada vastauksia Help.somessa, saada ohjausta ja neuvontaa työ- ja koulutusasioissa. Lueskella blogia, tsekata videoita ja paljon muuta.

Nuortentalo. Nuoruuteen liittyy muutoksia ja vaiheita, joihin pitkäaikaissairaus voi tuoda lisää haasteita. Täältä löydät tietoa hoidon siirtymisestä aikuispuolelle, tukea omahoitoon sekä videoita ja tarinoita muilta nuorilta − siis vertaistukea. Talosta löytyy tietoa myös opiskelemaan tai töihin hakemisesta, asumisesta ja nuorille suunnatuista palveluista. Lisäksi talossa on sairauskohtaista tietoa muun muassa seksuaalisuudesta, päihteistä ja ehkäisystä.

Kasper – Kasvatus- ja perheneuvola ry:n yhtenä toiminnan painopistealueena on nuorten eroauttaminen. Vanhempien eroon liittyviä asioita voi käydä läpi muun muassa verkkopelien avulla. Tarjolla tunnepeli ja huonepeli.

Pohdituttaako vanhempien liiallinen päihteidenkäyttö? Lasinen lapsuus on A-klinikkasäätiön ylläpitämä verkkosivusto nuorille, jotka kokevat haittoja vanhemman tai läheisen haitallisesta päihteidenkäytöstä. Lasiselta lapsuudelta on mahdollisuus kysyä neuvoa luotettavalta aikuiselta, varata ajan omaan chattiin ammattilaisen kanssa, osallistua ryhmächattiin muiden vertaisten kanssa tai suljettuun ammattilaisten ohjaamaan nuorten vertaistukiryhmään. Mieltä painavista asioista saa puhua, et ole yksin!

Nuortenlinkki. Nuorten oma verkkosivusto, jossa teemana mm. päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen.

Tyttöjen Talo

Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki 10–29-vuotiaat tytöt ja nuoret naiset. Jos tyttöys tai naiseus pohdituttaa, tämä on oikea paikka sinulle. Haluamme tukea tyttöjen ainutlaatuista kasvua omannäköisiksi naisiksi! Espoon Tyttöjen Talo on turvallinen ja viihtyisä paikka, jonne voi tulla omana itsenään erilaisissa elämäntilanteissa. Meille on tärkeää, että jokaisella on tervetullut olo. Talolla voit oleskella kunnioittavassa ilmapiirissä vaikkapa sohvalla istuen joko omassa rauhassa tai monenlaisten tyttöjen ja naisten kanssa ajatuksia vaihtaen, pelaillen, askarrellen, osallistumalla erilaisiin ryhmiin tai keskustelemalla luottamuksellisesti aikuisen kanssa. Toimintamme on maksutonta sekä poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta.

Ruotsinkielinen Tjejvillan (suunnattu 10-18 vuotiaille tytöille) toimii Kauniaisissa.