Kallioinen Odenwallin puisto, minne on istutettu kukkivia kalliokasveja ja rakennettu puinen oleskelutaso. Taustalla näkyy Uusi Paviljonki.

Kallioinen Odenwallinpuisto on kesäisin yksi Kauniaisten lämpimimpiä ja aurinkoisimpia paikkoja. Puistoon on istutettu runsaasti erilaisia keväällä kukkivia sipulikasveja. Puisto kukkii näyttävästi kesäkuussa alppiruusujen, atsaleoiden ja kallioperennojen puhjetessa väriloistoonsa.

Puisto sijoittuu Kauniaisten keskiosiin Asematien viereen, Uuden Paviljongin ja koulukeskuksen alapuolelle. 

Puisto rakennettiin vuonna 2018. Puiston kohennustarve syntyi vieraslajitorjunnan myötä. Alueen oli vuosien saatossa vallannut pensasmainen isotuomipihlaja (Amelanchier spicata), joka on Maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2012 julkaisemassa Kansallisessa vieraslajistrategiassa määritelty haitalliseksi maaympäristöjen vieraskasviksi. Lajia on käytetty paljon aitakasvina Suomessa, mutta hallitsemattomasti levitessään se syrjäyttää muuta lajistoa.  Puiston suunnitelman laati Emmi Silvennoinen vuonna 2018.

Oleskelu

Puistossa on kolme lehtikuusiterassia, joille voi levittää vaikkapa huovan auringossa lekottelua varten. Puiston alaosan kivetylle alueelle on tuotu myös kaksi lepotuolia, joihin mahtuu lepäilemään kaksittain.  Puiston alaosa on valaistu, ja puiston viereisiä suurempia puita valaistaan kohdevalaisimin.

Istutettu kasvillisuus

Kallioisen maaston vuoksi istutuspaikat ja kasvilajit on valittu paikan ehdoilla. Syvämultaisempiin kohtiin ja varjoisammille alueille on istutettu pensaita ja korkeita perennoja, ja ohutmultaisille alueille kallioilla viihtyvää matalaa perennalajistoa. Puistoon ja Asematien varteen on nyt istutettu noin 200 atsaleaa ja alppiruusua, 60 muuta havu- tai lehtipensasta, 15 köynnöskasvia ja yli 2000 perennaa. Alueelle on myös kylvetty erilaisia niittysiemenseoksia. Puistoa hoidetaan osin luonnonmukaisena alueena. Kallion koloista vesovaa isotuomipihlajaa poistetaan tavattaessa.

Puistossa on joitakin komeita keloja. Kovatyvisen kelon voi jättää pystyyn, mutta kelot, joiden puuaines on pehmentynyt tyveltä, tullaan kaatamaan jossain vaiheessa maapuiksi, jotka jätetään paikalle koristamaan puistoa.

Kunnossapito

Viheralueiden kunnossapitoon liittyvät palautteet voit lähettää osoitteeseen: kunnossapito@kauniainen.fi. Puh. 050 411 8656, 050 548 0391.