Takaisin ajankohtaisiin
14.6.2024 | Ympäristö

Juhannukseen liittyy toki ruoka sekä sauna, ja puusaunan löylyt kuuluvatkin monen juhannukseen. Puun polttamisesta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Omilla puunpolttotavoillaan voi merkittävästi vaikuttaa päästöjen määrään. 

Helppo tapa seurata oman puusaunan lämmittämisen päästöjen puhtautta on savupiipusta tulevan savun väri, josta voi päätellä, miten puhtaasti puu palaa. Mitä tummempaa savua, sitä haitallisempaa se on. Saunan piipusta tulevan savun olisi hyvä olla väritöntä, silloin sauna lämpenee mahdollisimman vähäpäästöisesti. 

HSY:n viisi vinkkiä saunan lämmittämiseen:  

  1. Ota aluksi vanhat tuhkat pois. 
  2. Käytä ensin pieniä puita, jotta puut syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat. 
  3. Polta vain kuivaa puuta. Älä heitä koskaan tulipesään roskia, kuten makkarapakkauksia, maitotölkkejä tai kertakäyttöastioita. 
  4. Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen. Lisää puita vasta, kun liekit hiipuvat. 
  5. Hyvään palamiseen tarvitaan sopivasti ilmaa. Palamisen tulisi olla tasaista, ei kitupolttoa, jolloin palaminen saa liian vähän ilmaa. Palaminen ei saa myöskään olla liian voimakasta ja humisevaa. Säädä ilmaa oman kiukaasi käyttöohjeen mukaisesti. 

Lajitteluvinkit grillaukseen ja kesäkokkailuun

Sitten se ruoka. Myöskään juhannuksena ei kannata unohtaa kasvispainotteista ruokavaliota, joka on hyväksi sekä keholle, että ympäristölle.

Ruokaan liittyy paljon monenlaista roskaa ja pakkausjätettä. Puiset grilli- ja jäätelötikut sekä kertakäyttöaterimet voi lajitella biojäteastiaan. Myös kananluut, kalanruodot ja muut ruoassa olevat luut sopivat biojäteastiaan.

Muovisten makkarapakettien nesteet tulee valuttaa pois ja paketin annetaan kuivahtaa ennen muovipakkauksiin lajittelua. Keräysastiaan laitetaan vain tyhjiä ja kuivia pakkauksia, jotta ne ovat helposti kierrätettävissä.

Toisin kuin joskus luullaan, niin pakkauksia ei tarvitse tiskata. Riittää, että ne ovat tyhjiä ja kuivia. Pakkauksen pintaan kuivuneet ruokajäämät eivät haittaa. Pakkauksia voi myös pyyhkäistä kevyesti tai huljauttaa vaikka viimeiseksi tiskivedessä. Jos pakkaus on kovin sotkuinen, esimerkiksi marinadista, sen voi myös laittaa sekajätteeseen.

Tyhjä hanaviinin pussi lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Pahvinen kotelo taas litistetään ja lajitellaan kartonkipakkausten keräykseen. Foliot ja foliovuoat lajitellaan metallinkeräykseen.

Grillihiilet kuuluvat sekajätteeseen. Jos haluat päästä eroon rikkinäisestä grillistä, voit viedä kaasu-, sähkö- tai hiiligrillin maksutta Sortti-asemalle. Sähkögrilli on sähkölaiteromua, kun taas muut grillit voi lajitella metallinkeräykseen.

Lue lisää

Juttu on koottu HSY:n nettisivuilta ja lisää vinkkejä kestävämpään juhannukseen löydätkin sieltä: www.hsy.fi