Pääkaupunkiseudun kaupunkien sopeutumista ja varautumista sään ääri-ilmiöihin on vielä kehitettävä
Pääkaupunkiseudun kaupunkien tarkastuslautakunnat ovat yhdessä arvioineet Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten sopeutumista ja varautumista sään ääri-ilmiöihin. Sään ääri-ilmiöitä ovat muun muassa tulvat, rankkasateet ja myrskyt sekä helteet, kuivuus ja maastopalot. Arvioinnin tulosten perusteella kaupungit ovat varautuneet sään ääri-ilmiöihin vain osittain. Operatiivisella tasolla on varauduttu hyvin, mutta sopeutumiseen ja varautumiseen liittyvien linjausten ja suunnitelmien ajantasaisuus vaihtelee kaupungeissa.
Arviointi kohdistui etenkin kaupunkiympäristön toimialan sopeutumisen ja varautumisen toimenpiteisiin. Arvioinnissa on otettu huomioon myös Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen varautumisen toimenpiteet.
Sään ääri-ilmiöihin sopeutumiseen ja varautumiseen tarvitaan viherrakenteen parempaa huomioimista ja kustannusten kartoittamista
Kaupunkiympäristön toimialoilla sään ääri-ilmiöihin sopeutuminen ja varautuminen, esimerkiksi hulevesien hallinta, on integroitu osaksi kaupunkien perustyötä. Espoossa ja Kauniaisissa uusia toimenpiteitä toteutetaan sopeutumisen toimenpidesuunnitelmien avulla. Helsingin pelastustoimen varautuminen sään ääri-ilmiöiden aiheuttamiin riskeihin on hyvällä tasolla, mutta kaupungilta puuttuu järjestelmällinen varautumisen toimenpiteiden seuranta. Vantaan operatiivisessa toiminnassa varautumisen toimenpiteitä toteutetaan suunnitelmien mukaan.
Kaupunkien tiiviin ja vettä läpäisemättömän kaupunkirakenteen todetaan tuovan suuren haasteen hulevesien hallintaan ja lämpösaarekeilmiön muodostumiseen. Tulviin ja helteisiin varautumiseksi on merkityksellistä säilyttää puustoa ja kasvillisuutta, mutta kasvavissa kaupungeissa haasteena on tilan puute etenkin vanhemmilla kaava-alueilla, joihin kohdistuu voimakasta täydennysrakentamista. Rakennuskannan suojaaminen tulvilta vaatii toimenpiteitä sekä kaupungin omien että yksityisomisteisten kiinteistöjen hulevesi-infrassa ja kunnossapidossa. Tulvia ja kuumuutta hillitsisi kaupunkivihreän lisääminen, mutta rakentamisessa siihen ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Rakennusten viilentämiskeinoja on vasta alettu selvittää. Vaihtelevat sääolosuhteet, kuten liukkaat kelit, vaikuttavat konkreettisella tasolla asukkaiden arkeen. Sään ääri-ilmiöihin liittyvät riskit ovat merkittävät etenkin Helsingin kantakaupungissa.
Sään ääri-ilmiöiden riskit ovat paikallisia, joten varautumisenkin tulee olla paikallista. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat kasvavia ja rakentaminen aktiivista. Investoinnit kohdentuvat pääasiassa uusille alueille, mutta sään ääri-ilmiöihin varautuminen edellyttäisi myös korjausinvestointeja olemassa olevan kaupunkirakenteen parantamiseksi kestämään tulvia ja hulevesiä sekä kuumuutta. Myös sään ääri-ilmiöiden sopeutumis- ja varautumistoimenpisteistä tiedottaminen on tärkeää.
Pääkaupunkiseudun tarkastuslautakunnat ovat toteuttaneet yhteensä kolmetoista yhteisarviointia vuodesta 2008 lähtien.
Kaupunkien tarkastuslautakunnat ovat antaneet aiheesta omia suosituksia arviointikertomuksissaan 2024:
- Espoo: Vuoden 2024 arviointikertomus
- Helsinki: Vuoden 2024 arviointikertomus
- Kauniainen: Vuoden 2024 arviointikertomus
- Vantaa: Vuoden 2024 arviointikertomus
Pääkaupunkiseudun tarkastuslautakuntien yhteisarvioinnin ohjausryhmä:
Paula Viljakainen,
yhteisarvioinnin ohjausryhmän puheenjohtaja,
Espoon tarkastuslautakunta, pj
paula.viljakainen1@gmail.com, p. 050 5727 497
Dani Niskanen,
Helsingin tarkastuslautakunta, vpj
dani.niskanen@hotmail.com, p. 041 5444 967
Tuula Lehmuskoski,
Kauniaisten tarkastusvaliokunta,
pj tuula.lehmuskoski@kauniainen.fi, p. 040 7331 109
Tuire Kaimio,
Vantaan tarkastuslautakunta, pj
tuire.kaimio@vantaa.fi