Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen rakentaminen on alkanut

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimen palvelut sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut 1.1.2023 alkaen Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Mikä hyvinvointialue?
Yle on tehnyt 3D-mallinnuksen hyvinvointialueen toiminnasta. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelijat avustivat tiedon keräämisessä. Lopputuloksen voit katsoa täältä: Missä valta luuraa?

Osallistu ja vaikuta

Voit osallistua infotilaisuuksiin, jättä kysymyksiä hyvinvointialueen valmistelijoille tai liittyä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteisöön täältä: https://www.luvn.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta

Digihyvinvointi

Digihyvinvointi-palvelu on nopea reitti kotikuntasi sosiaali- ja terveyspalveluihin. Aluksi tarjolla on chat-vastaanotto Espoon, Karkkilan ja Vihdin asukkaille, maaliskuussa myös Lohjan asukkaille. Lisää palveluja on tulossa myöhemmin. Palvelu laajenee jatkossa koko Länsi-Uudenmaan alueelle.
Lue lisää täältä: https://www.luvn.fi/fi/digihyvinvointi

***

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on kuntien vastuulla 31.12.2022 asti, jonka jälkeen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue toimii palveluntarjoajana.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perustaminen koskee Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Siuntion, Raaseporin ja Vihdin sosiaali- ja terveyspalveluja sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosta. Länsi-Uudenmaan kunnat ovat jo pitempään tehneet vapaaehtoisesti yhteistyötä sote-palvelujen kehittämiseksi. Lisäksi kunnat ovat vastanneet pelastustoimen palvelujen järjestämisestä yhteistoiminnassa jo vuodesta 2004 lähtien.

Sote-palvelut säilyvät ennallaan ja kunnat vastaavat niiden järjestämisestä 31.12.2022 saakka. Sen jälkeen palvelujen järjestäjänä jatkaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

Sote-uudistus

Sote- ja maakuntauudistus on suurimpia hallinnon ja toimintatapojen uudistuksia, mitä Suomessa on tehty ja valmisteilla.​ Sote-uudistuksessa on monta isoa kokonaisuutta, joita valmistellaan rinnakkain eri ministeriöissä. Uudistuksen valmistelu käynnistyi syksyllä 2019. Uudistus edellyttää paljon selvitystyötä ja nykytilan kartoittamista.​