Jos epäilet koronatartuntaa

Kauniaisten koronaneuvonta

Varaa aika koronatestiin www.koronabotti.hus.fi. Puhelimitse ma-pe klo 8.00-16.00 (takaisinsoitto)

Valtakunnallinen koronaneuvonta

arkisin klo 8.00-21.00 ja lauantaisin klo 9.00-15.00

Päivystysapu

avoinna 24/7. Soittaessa valitse 2: koronavirusneuvonta ja testiajanvaraus

Kun epäilet tartuntaa, tee oirearvio koronabotti.hus.fi ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Voit varata ajan koronatestiin Koronabotin kautta itsellesi tai toiselle henkilölle. Palvelusta saat itsehoito-ohjeet ja muuta neuvontaa

 • Testauksen kriteerit muuttuivat Uudellamaalla 9.9.2021
 • Todistus HUSin koronatestin tuloksesta Voit ladata itsellesi maksuttoman englanninkielisen todistuksen negatiivisen koronatestin tuloksesta Koronatietoni.fi-palvelusta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 
 •  UUTTA! Koronatietoni.fi -palvelussa voit ilmoittaa paikkoja ja henkilöitä tartunnanjäljitystä varten, jos sinulla on positiivinen koronavirustestitulos ja olet saanut ohjeen ilmoittaa altistuneet henkilöt.
  • Voit ilmoittaa palvelussa niiden paikkojen ja henkilöiden tietoja, jotka epäilet altistaneesi koronavirukselle. Kun olet syöttänyt ja lähettänyt tiedot, ne tulevat näkyviin kotikuntasi tartunnanjäljittäjille
  • Tartunnanjäljittäjä käy läpi ilmoittamasi tiedot kanssasi mahdollisimman pian. Vasta tämän ammattilaisen hyväksynnän jälkeen ilmoittamiasi tietoja käsitellään varmennettuina altistumisina ja käynnistetään jatkotoimet niiden johdosta.
 • Myös maahantulijat pääsevät maksuttomaan koronatestiin Maahantulijoilla on oikeus maksuttomaan koronatestiin myös oireettomana. Voit varata ajan FINENTRY-palvelun kautta, kunnan puhelinpalvelussa tai Koronabotin kautta, jos sinulla on suomalaisen henkilötunnus. 
Kuva vihreästä koronaviruksesta

Koronarokotukset

Tilannetietoa rokotusten edistymisestä Kauniaisissa

Alla olevan linkin kautta pääset THL:n sivuille, jossa raportoidaan päivittäin Kauniaisten rokotuskattavuusluvut.

Kauniaisissa noudatamme yhteneväistä rokotusjärjestystä, joka perustuu THL:n tekemään suositukseen. Kauniaisissa käytetään kolmea eri koronavirusrokotetta: Pfizer-BioNTech Comirnaty, AstraZeneca Covid-19 ja Moderna Spikevax. Kauniaisten rokotuspaikka on Villa Junghans, Leankuja 4, 02700 Kauniainen. Villa Junghans on rokotuskäytössä vuoden 2021 loppuun asti. Ota mukaan henkilötodistus.

Pfizer-BioNTechin rokotteella rokotetaan 

 • 20-vuotiaat ja sitä vanhemmat (2001 syntyneet tai sitä vanhemmat) 
 • 16–19-vuotiaat, ajanvaraus avautui 7.7. klo 12. Rokotettavan tulee olla ajanvaraushetkellä täyttänyt 16 vuotta.
 • 12–15-vuotiaden riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien rokotusajanvaraus avautui ke 30.6. klo 8. Rokotettavan tulee olla ajanvaraushetkellä täyttänyt 12 vuotta.
 • 16–64-vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat (1957–2005) (rokotushetkellä 16 vuotta täyttäneet)
 • 65–69-vuotiaat, myös riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat (1952–1956) (varaus koronarokotusaika.fi)

AstraZenecan rokotteeella rokotetaan

 • 65–69-vuotiaat, myös riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat (1952–1956) (varaus puhelimitse)

Modernan rokotteella rokotetaan

 • 12-15-vuotiaat luokittain ja kouluittain erillisen aikataulun mukaisesti viikosta 32 alkaen. Rokotettavan tulee olla rokotushetkellä täyttänyt 12 vuotta. Lisäohjeita: uutinen kotisivuilla 6.8. ja Wilmassa.

Tehosterokotteet

Rokotuksen annosväli mahdollista lyhentää 6 viikkoon Kauniaisissa

THL ohjeistaa, että kunnat voivat harkintansa mukaan lyhentää ensimmäisen ja toisen koronarokoteannoksen välisen ajan kuuteen viikkoon. Tämä on mahdollista nyt myös Kauniaisissa. Tämä koskee sekä jo varattuja että uusia ajanvarauksia. Rokotusajan voi perua tai muuttaa koronarokotusaika.fi -palvelun kautta, tai soittamalla kauniaisten koronaneuvontaan, puh. 09 584 43031 ja ruotsiksi puh. 09 584 43032 ma–pe klo 8.00–16.00 (takaisinsoitto).

THL antoi 18.5.2021 suosituksen, jonka mukaan 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet 1. rokotteena AstraZenecan rokotteen, ottavat myös AstraZenecan tehosterokotteen, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. 

 • Rokotettava voi myös kieltäytyä AstraZenecan tehosterokotteesta. Tällöin rokotettavan tulee itse perua aiemmin varattu tehosterokotusaika ja varata netissä uusi aika (koronarokotusaika.fi). Rokotteena käytetään Pfizer-BioNTechin rokotetta. Uuden rokotusajan saaminen voi pidentää annosväliä noin 1–3 viikolla, sillä rokotteita on vain rajallinen määrä.
 • Rokotteen vaihtaminen rokotuspisteelläVilla Junghansissa ei ole mahdollista, koska jokainen rokote on varattu ajan varanneille rokotettaville.
 • THL:n mukaan eri rokotevalmisteiden antaminen samalle rokotettavalle voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä.

Tehosterokotteena käytetään Kauniaisissa kaikilla muilla ikäryhmillä Pfizer-BioNTechin tai Modernan rokotetta. 

Riskiryhmät

THL on tuottanut Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää KRARia kuullen listan taustasairauksista. Sen perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille henkilöille. 

Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluva: ota mukaan rokotusoikeuden todistamista varten esim. 

 • Kela-kortti, jossa maininta lääkekorvausoikeudesta riskiryhmädiagnoosiin
 • tuloste, kuvakaappaus tai valokuva diagnoosista tai lääkelistasta Kelan Omakannassa
 • kopio aikaisemmasta lääkärikäynnistä, jossa on mainittu riskiryhmädiagnoosi

Nuoren koronarokotus

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus: Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle -lomake