Ota yhteyttä

Kauniaisten koronaneuvonta

Neuvonta (ajanvaraus koronatestiin myös verkossa). Puhelimitse ma-pe klo 8.00-16.00 (takaisinsoitto)

Valtakunnallinen koronaneuvonta

arkisin klo 8.00-21.00 ja lauantaisin klo 9.00-15.00

Päivystysapu

avoinna 24/7. Soita päivystysapuun 116117 silloin, kun et pärjää koronavirustaudin oireiden kanssa kotona.

Kauniaisten tartuntatautitiimi on yhteydessä tartunnan saaneisiin SOTE-työntekijöihin ja iäkkäisiin henkilöihin henkilökohtaisesti. Muut koronatartunnan saaneet potilaat tai huoltajat saavat tekstiviestin. Karanteenipäätöksiä ei enää tehdä.

Ohjeet 24.1.2022

1 Jos saat positiivisen testituloksen koronaviruksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä

Pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton* kaksi vuorokautta ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Oireiden alkupäivä on ”päivä nolla”, joten jos oireesi alkoivat maanantaina, kotona täytyy pysyä vielä saman viikon lauantaina. Kun palaat työhön, suosittelemme käyttämään kodin ulkopuolella FFP2-hengityksensuojainta ilman uloshengitysventtiiliä ja viettämään työssä kahvi- ja ruokailutauot yksin, kunnes oireiden alusta on kulunut 10 vuorokautta. Sovi työnantajasi kanssa sairauslomasta.

*Oireettomuus = olet kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi vähenemässä. Haju-ja makuaistin muutokset tai lievä ärsytysyskä eivät ole aihe jatkaa omaehtoista kontaktien välttämistä.

Jos oireesi ovat vakavat tai vointisi huononee, ole yhteydessä terveysasemalle puh. 09 8789 1300 (ma-pe klo 8.00-16.00, takaisinsoitto). Päivystysapu 116 117. Jos tarvitset välitöntä apua, soita 112.

Jos olet saanut positiivisen testituloksen ja olet täysin oireeton jää kotiin viideksivuorokaudeksi ja sovi esimiehen kanssa etätyöstä tai muista järjestelyistä, jotta tartuntojen leviäminen työpaikalla ei johda runsaisiin, yhtäaikaisiin sairauspoissaoloihin.  

Et saa esimerkiksi

 • mennä työpaikalle, kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan
 • mennä ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen, kirkkoon, moskeijaan tai muihin julkisiin tiloihin
 • käydä uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa tai harrastepaikoissa taikka käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa
 • käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia
 • käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää. Älä kutsu vieraita luoksesi.

Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole vielä todettu koronavirustautia, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä.

Pyydä, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa toinen henkilö. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse. Apteekissa asiointia varten voit antaa toiselle henkilölle valtuutuksen, myös sähköisesti. Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi toimittaa ostokset tai et voi tilata kaupasta kotiinkuljetusta, ole yhteydessä Kauniaisten aikuissosiaalityöhön: kauniaisten.sosiaalipalvelut@kauniainen.fi

Jos sinulla on kohonnut riski saada verisuonitukos ja olet saanut positiivisen testituloksen, soita terveysasemalle Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta. Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole. Tee arvio HUS.fi. Jos sinulla on kohonnut riski, ole yhteydessä Maisa.fi tai soita terveysasemalle puh. 09 8789 1300 (ma-pe klo 8.00-16.00, takaisinsoitto).

2 Jos asut samassa taloudessa sairastuneen kanssa tai olet ollut muutoin lähikontaktissa sairastuneen kanssa

 • Jos sinulla on oireita, toimi kuten olisit saanut positiivisen testituloksen koronatestistä. Suosittelemme myös kotitestin tekoa.
 • Oireettomille suositellaan kotitestin tekoa vähintään kahdesti kolmen päivän välein. Testin on oltava tarkoitettu oireettomien testaamiseen.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, etkä ole saanut positiivista testitulosta, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja muihin välttäen, jos etätöitä ei voida järjestää.
  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Esimerkiksi harrastuksiin osallistumista tai vapaa-ajan vierailuja ei suositella.
   • Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella FFP2-hengityksensuojainta ilman uloshengitysventtiiliä tai kirurgista suu-nenäsuojusta.
  • Oireeton lapsi, joka ei ole saanut positiivista testitulosta, voi mennä kouluun tai päiväkotiin. Jos oireita ilmenee toimi, kuten edellä, kohdassa 1.