Ota yhteyttä

Kauniaisten koronaneuvonta

Neuvonta (ajanvaraus koronatestiin myös verkossa). Puhelimitse ma-pe klo 8.00-16.00 (takaisinsoitto)

Valtakunnallinen koronaneuvonta

arkisin klo 8.00-21.00 ja lauantaisin klo 9.00-15.00

Päivystysapu

avoinna 24/7. Soita päivystysapuun 116117 silloin, kun et pärjää koronavirustaudin oireiden kanssa kotona.

Ohjeet koronavirukseen sairastuneille ja altistuneille

 • Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Suosittelemme kotitestin tekoa.
 • Vaikka kotitestisi olisi negatiivinen, on kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
 • Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Milloin hakeudun terveydenhuollon testiin?

Terveydenhuollon testiin tulee hakeutua vain siinä tapauksessa, että on koronavirustautiin sopivia oireita ja lisäksi

 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän, sairauden tai lääkityksen takia
 • olet raskaana
 • kuulut verisuonitukoksen riskiryhmään (katso riskitekijät HUSin verkkosivuilta tästä linkistä)
 • alle 12-vuotiaalta lapselta otetaan koronavirustesti, jos hänellä on koronavirusinfektioon viittaavia lieviäkin oireita, ja
  • lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia
  • lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai
  • jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä.
 • ei ole saanut koronavirusrokotetta eikä sairastanut koronavirustautia
 • on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ja työskentelee välittömässä asiakas- ja potilastyössä
 • työskentelee hoiva- tai vammaispalveluissa
 • terveydenhuollon ammattilainen on ohjannut testiin

Jos terveydenhuollon testi tarvitaan, voit hakeutua testiin osoitteessa koronabotti.hus.fi(linkki)

1 Jos saat positiivisen testituloksen koronaviruksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä

Pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton* kaksi vuorokautta ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Oireiden alkupäivä on ”päivä nolla”, joten jos oireesi alkoivat maanantaina, kotona täytyy pysyä vielä saman viikon lauantaina. Sovi työnantajasi kanssa sairauslomasta. Kelan tartuntatautipäiväraha.

*Oireettomuus = olet kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi vähenemässä. Haju- ja makuaistin muutokset tai lievä ärsytysyskä eivät ole aihe jatkaa omaehtoista kontaktien välttämistä.

Jos oireesi ovat vakavat tai vointisi huononee, ole yhteydessä terveysasemalle Maisa.fi tai puh. 09 8789 1300 (ma-pe klo 8.00-16.00, takaisinsoitto). Päivystysapu 116 117. Jos tarvitset välitöntä apua, soita 112.

Jos olet saanut positiivisen testituloksen ja olet täysin oireeton jää kotiin viideksi vuorokaudeksi ja sovi esimiehen kanssa etätyöstä tai muista järjestelyistä, jotta tartuntojen leviäminen työpaikalla ei johda runsaisiin, yhtäaikaisiin sairauspoissaoloihin.  

Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut verisuonitukosriski

Tee arvio HUS.fi. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta. Jos sinulla on kohonnut riski, ole yhteydessä terveysasemalle Maisa.fi tai puh. 09 8789 1300 (ma-pe klo 8.00-16.00, takaisinsoitto).

Paxlovid-koronaviruslääke

Paxlovid-lääkettä voi käyttää koronan hoitoon. Kriteerit lääkityksen saamiselle ja ohjeet lääkityksen aloittamiselle löytyvät HUSin verkkosivuilta

Sairastuneena et saa esimerkiksi

 • mennä työpaikalle, kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan
 • mennä ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen, kirkkoon, moskeijaan tai muihin julkisiin tiloihin
 • käydä uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa tai harrastepaikoissa taikka käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa
 • käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia
 • käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää. Älä kutsu vieraita luoksesi.

Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole vielä todettu koronavirustautia, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä.

Pyydä, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa toinen henkilö. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse. Apteekissa asiointia varten voit antaa toiselle henkilölle valtuutuksen, myös sähköisesti. Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi toimittaa ostokset tai et voi tilata kaupasta kotiinkuljetusta, ole yhteydessä Kauniaisten aikuissosiaalityöhön: kauniaisten.sosiaalipalvelut@kauniainen.fi

Kenelle kerron sairastumisestani?

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti oireiden aikana sekä kaksi vuorokauden aikana ennen oireiden alkua. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte ja toimimaan alla olevien ohjeiden mukaan.

Jos lapsi tai nuori sairastuu, on siitä kerrottava myös kouluun/varhaiskasvatukseen.

2 Jos asut samassa taloudessa sairastuneen kanssa tai olet ollut muutoin lähikontaktissa sairastuneen kanssa

 • Jos sinulla on oireita, toimi kuten olisit saanut positiivisen testituloksen koronatestistä. Suosittelemme myös kotitestin tekoa.
 • Oireettomille suositellaan kotitestin tekoa vähintään kahdesti kolmen päivän välein. Testin on oltava tarkoitettu oireettomien testaamiseen.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, etkä ole saanut positiivista testitulosta, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja muihin välttäen, jos etätöitä ei voida järjestää.
  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Esimerkiksi harrastuksiin osallistumista tai vapaa-ajan vierailuja ei suositella.
   • Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella FFP2-hengityksensuojainta ilman uloshengitysventtiiliä tai kirurgista suu-nenäsuojusta.
  • Oireeton lapsi, joka ei ole saanut positiivista testitulosta, voi mennä kouluun tai päiväkotiin. Jos oireita ilmenee toimi, kuten edellä, kohdassa 1.