Pääkaupunkiseudun opastetuilla luontoretkillä tarjolla 130 maksutonta retkeä keväästä syksyyn

Opastetut luontoretket pääkaupunkiseudun luontokohteisiin on taas koottu kuntien yhteiseen luontoretkikalenteriin. Retket järjestetään kaupunkien ja Luontokeskus Haltian toimesta. Painettu versio kalenterista on Kauniaisissa jaossa kirjastossa ja kaupungintalon infossa, mutta voit myös ladata kalenterin täältä:

Pääkaupunkiseudun luonto on yllättävän uskomattoman monimuotoinen. Erilaiset luonnonympäristöt ja lähiluonto tarjoavat paljon kokemuksia kaikille aisteille. Retkikauden aikana pääsemme seuraamaan muutoksia eläinten ja kasvien elämässä keväästä syksyyn.

Opastetut retket alkavat muuttolintujen ihailulla huhtikuussa ja päättyvät marraskuussa kaamosretkeen. Väliin mahtuu perheretkiä evästaukoineen, vaelluksia kansallispuistoissa ja kaupunkiluontoretkiä meren rannoilta lähimetsän siimekseen. Retkillä pääset tutustumaan myös öiseen luontoon, kuten alkukesän yölaulajiin ja lepakoiden elämään. Kaikki retket ovat ilmaisia.

Retket Kauniaisissa

Ympäristötoimi järjestää tänä vuonna kymmenen luontoretkeä eri puolelle kaupunkia. Thurmaninpuiston linturetkellä liikutaan rauhalliseen tahtiin ja retki sopii erinomaisesti myös liikuntarajoitteisille. Voit tutusta lepakoiden ihmeelliseen maailmaan, osallistua ötökkäsafariin Gallträskin ympäristössä tai nauttia alkukesän kukkaloistosta. Jos lähiruoka kiinnostaa, tule silloin villiyrtti- tai sieniretkelle. Kasavuoren metsäalue hienoinen kallioineen on oiva retkeilykohde ja haluamme retkien kautta esitellä alueen geologiaa, kääpiä ja lintuja pääkaupunkiseudun asukkaille. Syksyn kynnyksellä on aika hiljentyä ja ammentaa voimaa metsästä ”Voimaannuttava metsä” –retken aikana. Tervetuloa tutustumaan Kauniaisten luontoon.

Kauniaisten retket vuonna 2024

(Ennakkoilmoittautumiset retkille numero 2, 4, 8, 9.)

Retki numero 1
Su 5.5 klo 9-12 Linturetki kaupunkiympäristössä. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Kaksikielinen retki.

Retki numero 2
Ti 14.5 klo 17-20 Syötävän hyvä luonto – villiyrttikurssi. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Suomenkielinen retki. Ilmoittaudu retkelle numero 2 tämän linkin kautta.

Retki numero 3
Ti 28.5 klo 17-19 Thurmaninpuiston linnut. Retkellä liikutaan rauhalliseen tahtiin puiston kävelyteitä pitkin, joten retki sopii erinomaisesti myös liikuntarajoitteisille. Kokoontuminen Thurmaninpuiston, Ersintien ja Yhtiötien yhdyskohta. Voit ottaa oman kiikarin mukaan. Kaksikielinen retki.

(Huom! Reitin suunnittelussa on huomioitu kaupunkiratahankkeen mukana tuomat muutokset alueella.)

Retki numero 4
Ti 4.6 klo 17-19 Ötökkäsafari Gallträskilla. Kokoontuminen Eteläinen Heikelintie, Gallträskin ja Träskmossenin yhdyskohdan luona. Tutustumme ranta-alueen sekä vedenalaiseen ötökkämaailmaan. Kaksikielinen toiminnallinen perheretki 6-10 vuotiaille (lapset osallistuvat aikuisen seurassa). Ilmoittaudu retkelle numero 4 tämän linkin kautta.

Retki numero 5
To 6.6 klo 18-20.30 Alkukesän kasviloistoa. Kokoontuminen Heinrichinpolun ja Kavallintie risteyksessä, Kauniaisten kirkon pohjoispuolella (Kavallintie 3). Kaksikielinen retki.

Retki numero 6
La 24.8 klo 11-14 Kasavuoren ihmeelliset käävät. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Suomenkielinen retki.

Retki numero 7
Ke 28.8 klo 17.30-19.30 Geologinen retki. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Suomenkielinen retki.

Retki numero 8
Pe 30.8 klo 21-24 Kurkistus lepakoiden maailmaan. Kokoontuminen kansalaisopisto Petran P-paikalla (Pohjoinen Suotie 5). Kaksikielinen retki (opastus suomeksi, kysymykset ja vastaukset myös ruotsiksi). HUOM! Säävaraus (lepakot eivät lennä sateella). Ilmoittaudu retkelle numero 8 tämän linkin kautta.

Retki numero 9
Ke 4.9 klo 17.30-20.30 Voimaannuttava metsä – hiljenny ja ammenna voimaa metsästä. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Ota mukaan oma istuinalusta ja mielellään myös oma muki. Kaksikielinen retki. Opastus tapahtuu pääsääntöisesti suomeksi, mutta tarvittaessa osa retkestä opastetaan ruotsiksi. Ilmoittaudu retkelle numero 9 tämän linkin kautta.

Retki numero 10
Ke 18.9 klo 16.30 -19 Lähiruokaa metsästä – sieniretki. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Kaksikielinen retki.

Muistathan perua paikkasi, mikäli tiedät, että et pääse retkelle johon olet ilmoittautunut.

Koko pääkaupunkiseudun luonto on käytettävissäsi

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat järjestäneet kuntalaisille maksuttomia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan ja retkille voi osallistua kuka tahansa, kaupungin rajat eivät ole esteenä. Retkille osallistuminen ei vaadi huippukuntoa, vaan niillä liikutaan rauhallisesti luontoon tutustuen. Varusteet sään mukaan ja halutessa voit ottaa omat eväät ja kiikarit mukaan!

Mukavahenkisillä retkillä mielenkiintoisiin kohteisiin saat hyvää luontotietoa omasta ja naapurikunnistasi. Osaavilta retkioppailta on helppo kysyä lisää retkillä esille tulevista asioista – luontohan osaa olla yllätyksellinen. Retkille on helppo tulla julkisilla kulkuvälineillä. Luontokohteiden tullessa tutuiksi on jatkossa helpompi suunnitella ja toteuttaa retkiä omatoimisestikin.

Tervetuloa nauttimaan ja oppimaan lisää pääkaupunkiseudun luonnosta!

Lisätietoja:

Anna-Lena Granlund-Blomfelt

Ympäristöpäällikkö
Organisaatio
Yhdyskuntatoimi – Ympäristötoimi