Lähde retkelle pääkaupunkiseudun luontoon – tarjolla 140 ilmaista opastettua retkeä

Pääkaupunkiseudun luontokohteisiin järjestetään kaupunkien ja Luontokeskus Haltian toimesta tänä vuonna 140 opastettua retkeä, joiden tiedot on koottu vuoden 2023 luontoretkikalenteriin. Painettu versio kalenterista on Kauniaisissa jaossa kirjastossa ja kaupungintalon infossa, mutta voit myös ladata kalenterin täältä:

Opastetut retket alkavat pääkaupunkiseudulla muuttolintujen ihailulla huhtikuussa ja päättyvät marraskuussa kaamosretkeen. Väliin mahtuu perheretkiä evästaukoineen, vaelluksia kansallispuistoissa ja kaupunkiluontoretkiä. Retkillä pääset tutustumaan myös öiseen luontoon, kuten lepakoiden elämään tai tähtitaivaaseen. Teemaretkillä tulevat tutuksi mm. käävät, kivet ja perhoset. Kaikki retket ovat ilmaisia.

Retkikalenteri antaa eväitä vastuulliseen luonnossa liikkumiseen myös omatoimiretkillä. Sekä opastetuille että omatoimiretkille on helppo kulkea julkisilla kulkuvälineillä. Vuoden 2023 kalenterissa kerrotaan myös siitä, miten kaupungit omilla toimillaan huolehtivat luonnon säilymisestä ja mitä voit itse tehdä omassa pihassasi luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Kauniaisissa järjestetään tänä vuonna kymmenen eri retkeä

Ympäristötoimi järjestää tänä vuonna kymmenen luontoretkiä eri puolelle kaupunkia. Thurmaninpuiston linturetkellä liikutaan rauhalliseen tahtiin ja retki sopii erinomaisesti myös liikuntarajoitteisille. Voit tutusta lepakoiden ihmeelliseen maailmaan, tutkia Gallträskin vesiluontoa tai nauttia alkukesän kukkaloistosta. Jos lähiruoka kiinnostaa, tule silloin villiyrtti- tai sieniretkelle. Kasavuoren metsäalue hienoinen kallioineen on oiva retkeilykohde ja tänä vuonna haluamme retkien kautta esitellä alueen geologiaa, kääpiä ja lintuja. Syksyn kynnyksellä on aika hiljentyä ja ammentaa voimaa metsästä ”Voimaannuttava metsä” –retken aikana. Tervetuloa tutustumaan Kauniaisten luontoon.

Kauniaisten retket vuonna 2023

(Ennakkoilmoittautumiset retkille numero 1, 5, 6, 9.)

Retki numero 1
Ke 10.5 klo 17-20 Syötävän hyvä luonto – villiyrttikurssi. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Suomenkielinen retki. Ilmoittaudu retkelle numero 1 tämän linkin kautta.

Retki numero 2
La 13.5 klo 9-12 Linturetki kaupunkiympäristössä. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Kaksikielinen retki.

Retki numero 3
Ke 31.5 klo 17-19 Thurmaninpuiston linnut. Retkellä liikutaan rauhalliseen tahtiin puiston kävelyteitä pitkin, joten retki sopii erinomaisesti myös liikuntarajoitteisille. Kokoontuminen Thurmaninpuiston, Ersintien ja Yhtiötien yhdyskohta. Kaksikielinen retki.

Retki numero 4
Ma 5.6 klo 18-20.30 Alkukesän kasviloistoa. Kokoontuminen Kaunaisten kirkon P-alueella (Kavallintie 3). Kaksikielinen retki.

Retki numero 5
To 17.8 klo 17.30-19.30 Vesitutkimusretki Gallträskin rannoille. Kokoontuminen Eteläinen Heikelintie, Gallträskin ja Träskmossenin yhdyskohdan luona. Perheretki (aikuinen osallistuttava rektelle yhdessä lapsen kanssa). Kaksikielinen retki. Ilmoittaudu retkelle numero 5 tämän linkin kautta.

Retki numero 6
Pe 25.8 klo 21-24 Kurkistus lepakoiden maailmaan. Kokoontuminen kansalaisopisto Petran P-paikalla (Pohjoinen Suotie 5). Kaksikielinen retki (opastus suomeksi, kysymykset ja vastaukset myös ruotsiksi). HUOM! Säävaraus (lepakot eivät lennä sateella). Ilmoittaudu retkelle numero 6 tämän linkin kautta.

Retki numero 7
La 26.8 klo 11-14 Kasavuoren ihmeelliset käävät. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Suomenkielinen retki.

Retki numero 8
Ke 30.8 klo 17.30-19.30 Geologinen retki. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Suomenkielinen retki.

Retki numero 9
To 7.9 klo 17.30-20.30 Voimaannuttava metsä – hiljenny ja ammenna voimaa metsästä. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Oma istuinalusta mukaan. Kaksikielinen retki. Ilmoittaudu retkelle numero 9 tämän linkin kautta.

Retki numero 10
Ke 13.9 klo 16.30 -19 Lähiruokaa metsästä – sieniretki. Kokoontuminen Kasavuoren koulun koripallokentän luona (Kasavuorentie 1). Kaksikielinen retki.

Muistathan perua paikkasi, mikäli tiedät, että et pääse retkelle johon olet ilmoittautunut.

Koko pääkaupunkiseudun luonto on käytettävissäsi

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat järjestäneet kuntalaisille maksuttomia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan ja retkille voi osallistua kuka tahansa, kaupungin rajat eivät ole esteenä. Retkille osallistuminen ei vaadi huippukuntoa, vaan niillä liikutaan rauhallisesti luontoon tutustuen. Varusteet sään mukaan ja halutessa voit ottaa omat eväät ja kiikarit mukaan!

Tervetuloa nauttimaan ja oppimaan lisää pääkaupunkiseudun luonnosta!

Lisätietoja:

Anna-Lena Granlund-Blomfelt

Ympäristöpäällikkö
Organisaatio
Yhdyskuntatoimi – Ympäristötoimi