Terveydensuojelulain perusteella kiinteistönomistajan tai haltijan vastuulla on ryhtyä toimenpiteisiin vahinkoeläinten kuten rottien hävittämiseksi. Kaupunki ei torju rottia yksityisillä mailla, vaan ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin kaupungin omistamilla alueilla, kuten leikkipuistoissa ja kaupungin kiinteistöjen pihoilla.

Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on oleellista

  • Estä rotan ravinnonsaanti pitämällä talousjätteet tiiviissä, ehjissä astioissa ja roskakatoksen siivottuna.
  • Tarkista, että biojätekompostori on ehjä ja haittaeläimiltä suojattu.
  • Älä heitä biojätettä tai ylimääräinen hedelmä- tai marjasato puutarhakompostiin. Puutarhakompostissa syksyn runsas ja ylimääräinen omenasato saattaa toimia rottien noutopöytänä!
  • Risu-ja lautakasat, joita säilytetään pidempiä aikoja tontilla, saattavat toimia rottien pesimäpaikkoina.
  •  Älä heitä tienvarsille tai ulkoilualueille roskia kuten piknik – jäänteitä, grillipapereita ja ruuanjätteitä, ne saattavat houkutella rottia paikalle.
  • Mikäli talvisaikaan ruokit lintuja, pidä ruokintapaikat sekä alue niiden alapuolella siisteinä.

Rottien torjunta

  • Loukkupyynti Loukkuja tulee olla useita ja niitä pitää sitoa tukevasti kiinni. Houkutusruoka tulee olla maittavaa ja tuoksua hyvälle (esim. suklaata, makkaraa, savustetut ruoka-aineet). Loukkuja tulee tarkistaa päivittäin.
  • Rotanmyrkky.  Rotanmyrkkyä ei enää myydä yksityisille ja rottia saavat myrkyttää enää ammattilaiset. Pääkaupunkiseudulta löytyy useita tuholaistorjuntaan erikoistuneita yrityksiä, jotka torjuvat rottia mm. myrkyttämällä. Tukesin sivulta löydät tietoa niistä yrityksistä joilla on oikeus käyttää rotanmyrkkyä.

Kaupunki kehottaa kaikkia kiinteistönomistajia ja talonyhtiöitä ryhtymään nopeisiin torjuntatoimenpiteisiin, mikäli omalla tontilla havaitaan rottia. Yhteinen torjunta naapurikiinteistöjen kanssa saattaa tehostaa rottien hävittämisen alueelta. Mikäli havaitset rottia esim. taloyhtiösi tiloissa, tee välittömästi ilmoitus isännöitsijälle.

Ilmoita rottahavannoista

Yksittäisen rotan näkeminen kaupunkiympäristössä on normaalia, eikä satunnaishavaintoja ole syytä ilmoittaa kaupungille tai viranomaiselle. Toistuvista havainnoista rotista (esim. leikkipuistossa) on kuitenkin syytä ilmoittaa kaupungille Kysymykset ja palaute -lomakkeen kautta.

Lisätietoja rottien torjunnasta saat  Espoon seudun ympäristöterveyden asiakaspalvelusta.