Asuminen

Kaunaisissa asuinalueet ovat turvallisia ja joukkoliikenne sujuu hyvin. Asumiseen on eri vaihtoehtoja. Voit vuokrata tai ostaa asunnon. Tämän lisäksi on myös muita vaihtoehtoja.

Mistä löydän asunnon?

Kaupungilla on noin 180 vuokra-asuntoa, pääosin ns. arava-asuntoa.

Vuokra-asuntoja tarjoavat myös esimerkiksi M2-kodit, Sato ja Lumo-kodit sekä yksityiset tahot. Voit hakea vuokra-asuntoa eri verkkosivustoilta, kuten Oikotie.fi tai Vuokraovi.com.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) vuokraa edullisia asuntoja pääkaupunkiseudulla. Asuntoja voivat hakea pääkaupunkiseudun korkeakoulujen, ammattikorkeakoulujen, ammattikoulujen ja lukioiden opiskelijat. Voit hakea Hoasilta asuntoa, jos

  • olet päätoiminen opiskelija ja
  • opintosi johtavat tutkintoon ja
  • voit saada opintojen perusteella opintotukea.

Jos tulosi ovat pienet, sinulla voi olla oikeus saada asumistukea Kelasta.

Asunnon etsinnässä voit saada apua Kauniaisten asumisneuvonnasta.

Vuokravakuus ja vuokrasopimus

Vuokravakuus on summa, jonka vuokralainen maksaa vuokranantajalle ennen vuokrasopimuksen alkamista. Tämä vakuus toimii turvana vuokranantajalle siltä varalta, että vuokralainen ei maksa vuokria tai aiheuttaa asunnossa vahinkoja. Vuokravakuuden suuruus vaihtelee, mutta se on yleensä 1–3 kuukauden vuokran suuruinen. Kun vuokrasuhde päättyy, vuokralainen saa vakuusrahan takaisin, jos asunto on hyvässä kunnossa ja vuokrat on maksettu. Kaikki vuokranantajat eivät pyydä vuokravakuutta.

Vuokrasopimus on sopimus, jossa vuokralainen ja vuokranantaja sopivat asunnon vuokraamisesta. Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Tarkista, että seuraavat tiedot löytyvät vuokrasopimuksesta:

  • Vuokran suuruus ja maksupäivä
  • Vuokrasuhteen kesto
  • Vuokravakuuden määrä
  • Vuokralaisen ja vuokranantajan yhteystiedot
Asuminen vuokralla: Oikeudet ja velvollisuudet

Vuokranantajan oikeudet

  • Saada vuokra sovittuna päivänä
  • Tarkastaa asunto kohtuullisin väliajoin
  • Saada asunnosta vakuusmaksu

Vuokranantajan velvollisuudet

  • Pitää asunto hyvässä kunnossa
  • Tehdä tarvittavat korjaukset
  • Kunnioittaa vuokralaisen yksityisyyttä ja ilmoittaa asunnon tarkastuksesta etukäteen

Vuokralaisen oikeudet

  • Asua vuokra-asunnossa sovitun ajan
  • Käyttää talon yhteisiä tiloja, kuten saunaa ja pyykinpesuun tarkoitettua pesutupaa. Tarkista pitääkö yhteiset tilat varata etukäteen. Tilojen käyttö voi olla maksullista.
  • Jos asunnossa ei voi asua, vuokralaisella on oikeus saada korvauksia tai purkaa sopimus.

Vuokralaisen velvollisuudet

  • Maksaa vuokra ajallaan
  • Pitää asunto hyvässä kunnossa
  • Ilmoittaa heti vuokranantajalle tarvittavista korjauksista
  • Noudattaa taloyhtiön sääntöjä
Asunnon ostaminen ja asumisoikeusasunnot

Vuokraamisen sijaan voit myös ostaa oman asunnon. Internetissä on ilmoituksia myytävistä asunnoista. Asuntojen hinnat Kauniaisissa ovat melko korkeita.

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja. Niiden asukkaaksi pääset

  • hakemalla järjestysnumeron
  • ilmoittautumalla hakijaksi asumisoikeustalojen omistajalle ja
  • maksamalla asumisoikeusmaksun, kun hakija on hyväksytty asumisoikeuden saajaksi.

Asumisoikeusmaksun lisäksi asukas maksaa asumisestaan asumisoikeustalon omistajalle käyttövastiketta joka kuukausi.

Jos olet kiinnostunut asunnon ostamisesta tai asumisoikeusasunnon hankkimisesta, voit kysyä lisätietoja Kauniaisten asumisneuvonnasta.

Asumisen pelisäännöt

Kerrostaloissa ja rivitaloissa asumisessa on järjestyssäännöt. Kerrostaloissa löydät järjestyssäännöt yleensä ulko-oven läheltä. Asukkaalla on velvollisuus noudattaa järjestyssääntöjä. Tutustu niihin, kun muutat uuteen asuntoon. Asukkaana sinun tulee huolehtia siitä, että myös vieraasi noudattavat järjestyssääntöjä.

Järjestyssäännöissä kerrotaan esimerkiksi yhteisten tilojen käyttämisestä ja tupakointia koskevista säännöistä. Talon yhteisiä tiloja ovat usein esimerkiksi sauna ja pyykinpesuun tarkoitettu pesutupa. Järjestyssäännöissä lukee myös, milloin taloyhtiössä on hiljaisuus.

Muuttoon liittyvät asiat

Tietoa ulkomailta Suomeen muuttamisesta löydät InfoFinland-sivustolta useilla kielillä.

Kun muutat asunnosta toiseen Suomen sisällä, sinun täytyy hoitaa monta tärkeää asiaa. Muista ainakin:

  • muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle ja postille.
  • sähkösopimus, internetyhteys ja kotivakuutus uuteen osoitteeseen.
  • lasten varhaiskasvatus- ja koulupaikat
  • edellisen vuokra-asunnon irtisanominen
  • muuttosiivous ja tarvittaessa muuttoapu

InfoFinland-sivusto tarjoaa vinkkejä ja hyvän muistilistan muuttoon usealla kielellä.

Mistä saan lisätietoja asumisesta?

Kauniaisten asumisneuvonta neuvoo sinua asumiseen liittyvissä asioissa. Asumisneuvonnasta saat tietoa esimerkiksi

  • erilaisista asumismuodoista,
  • vuokra-asunnon hakemisesta,
  • asumisen kustannuksista
  • asunnon ostamisesta
  • oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi asukkaana.

Jos perheesi tulot ovat pienet, sinulla saattaa olla oikeus saada taloudellista tukea asumiseen Kelasta (asumistuki). Asumisneuvonnasta voit kysyä neuvoa myös asumistukeen liittyen.

Asumisneuvontaa Kauniaisissa tuottaa XX. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu kaikille kauniaislaisille. Voit asioida asumisneuvonnassa suomeksi, englanniksi tai puhelintulkin avulla.

Tavoitat asumisneuvojat puhelimitse tai sähköpostitse. Puhelinpalvelussa on käytössä takaisinsoitto. Voit myös varata tapaamisajan.

 

Arjen talous

Suomessa työssäkäynti tai yrittäjyys ovat tavat saada rahaa. Sekä miehet että naiset käyvät töissä kodin ulkopuolella suunnilleen yhtä paljon. Sosiaaliturvan tarkoituksena on taata riittävä toimeentulo silloin, jos esimerkiksi sairastut tai saat lapsen. Erilaisissa elämän kriiseissä voit saada apua sosiaalipalveluista.

Miten avaan pankkitilin?

Tarvitset pankkitilin, jotta voit hoitaa raha-asioitasi Suomessa. Kun avaat pankkitilin, saat myös verkkopankkitunnukset. Tarvitset verkkopankkitunnuksia, kun hoidat erilaisia, virallisia asioita Suomessa.

Vertaile eri pankkien palveluita, jotta löydät sinulle parhaan vaihtoehdon.

Pankkitilin avaamiseen tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen, esimerkiksi passin tai ulkomaalaisen henkilökortin. Jos sinulla ei ole sellaista, tarkista pankista minkä henkilöllisyystodistuksen pankki hyväksyy.

Millaisiin taloudellisiin etuuksiin minulla voi olla oikeus?

Suomessa sosiaaliturvan maksaa yleensä Kela (Kansaneläkelaitos).

Sinulla voi olla oikeus Kelan tukiin, jos työskentelet tai asut vakituisesti Suomessa. Sosiaaliturvan tarkoitus on taata riittävä toimeentulo eri elämäntilanteissa. Esimerkiksi jos saat lapsen, jäät työttömäksi tai sairastut. Sosiaaliturva on yleensä tarkoitettu väliaikaiseksi.

Jos tarvitset neuvoja Kelan tukiin liittyen, ole yhteydessä Kelan asiakaspalveluun. Voit varata Kelan tapaamiseen tulkin etukäteen.

Minulla on palkanmaksuuni liittyviä ongelmia

Työntekijä ja työnantaja sopivat palkan suuruudesta työsopimuksessa. Tee aina työsopimus kirjallisena. Työnantaja maksaa palkan pankkitilillesi. Kun saat palkan, työnantajan pitää antaa sinulle myös palkkalaskelma. Palkkalaskelma kertoo esimerkiksi kuinka paljon maksat veroja. Varmista palkkalaskelmasta, että tekemäsi työtunnit pitävät paikkansa.

Jos palkanmaksussa on ongelmia, ota yhteyttä työnantajaasi. Kerro aina kirjallisesti (esimerkiksi sähköpostilla tai tekstiviestillä), millaisen ongelman olet huomannut.

Jos asia ei korjaannu, ota yhteyttä omaan ammattiliittoosi, jos olet liiton jäsen. Ammattiliitot auttavat työntekijöitä ongelmatilanteissa työnantajan kanssa. Osa ammattiliitoista tarjoaa ilmaista neuvontaa myös henkilöille, jotka eivät ole liiton jäseniä.

Muussa tapauksessa voit kysyä neuvoa esimerkiksi oikeusaputoimistosta. Oikeusaputoimistot auttavat oikeudellisissa asioissa. Palvelu on ilmainen pienituloisille, muille palvelu on maksullinen. Oikeusaputoimisto palvelee ajanvarauksella.

Tunnista hyväksikäyttö työpaikalla!

Suomessa työehtosopimus määrittää työsuhteen minimiehdot. Jos työnantaja ei noudata näitä ehtoja, voi olla kyse työperäisestä hyväksikäytöstä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos työnantaja maksaa liian vähän palkkaa tai teettää liikaa töitä kuin työehtosopimuksen mukaan on mahdollista.

Jos epäilet työperäistä hyväksikäyttöä, ota yhteyttä poliisiin tai aluehallintoviraston työsuojeluun. Myös rikosuhripäivystys voi auttaa.

Poliisin valtakunnallinen puhelinneuvonta: puh. +358 29 5419800

Aluehallintoviraston puhelinneuvonta: puh. +358 29 5016620

Rikosuhripäivystys: help@riku.fi

Jos sinua on kielletty tai estetty hakemasta apua, vaikka sinulle on maksettu liian vähän palkkaa tai ei palkkaa ollenkaan, saattaa olla kyse ihmiskaupasta. Tällöin voit ottaa yhteyttä ihmiskaupan auttamisjärjestelmään. Voit tehdä yhteydenoton myös nimettömästi.

Jos joudut tekemään töitä olosuhteissa, jotka eivät ole Suomen lainmukaiset, voi myös olla kyse ihmiskaupasta. Ihmiskauppa on vakava rikos. Sen muotoja ovat esimerkiksi pakkotyö, seksuaalinen hyväksikäyttö ja pakottaminen rikolliseen toimintaan. Ihmiskaupassa rikoksentekijä haluaa saada taloudellista hyötyä uhrin kustannuksella ja kontrolloi tämän toimintaa. Seuraavissa tilanteissa voi olla kyse ihmiskaupasta.

Jos työnantajasi tai joku muu

  • on ottanut passisi sinulta pois.
  • sanoo sinun olevan hänelle velkaa ja ei siksi maksa palkkaa.
  • uhkaa paljastaa sinut viranomaisille, jos et tee kuten hän tahtoo.
  • uhkailee sinua tai perhettäsi.
  • rajoittaa liikkumistasi.
  • on kieltänyt sinua hakemasta apua.

Jos vastasit yhteen tai useampaan kohtaan kyllä, kyse voi olla ihmiskaupasta. Ota silloin yhteyttä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Voit tehdä sen nimettömästi, jos haluat.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä: Puh. +358 29 5463177. Voit pyytää tulkin puhelimeen.

Olen velkaantunut tai minulla ei ole rahaa

Älä jää yksin taloudellisten huoliesi kanssa. Voit saada apua talouteen ja raha-asioihin liittyviin kysymyksiin monelta eri taholta. Selvitä, onko sinulla oikeus esimerkiksi johonkin Kelan maksamaan etuuteen.

Voit olla yhteydessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Talousneuvolaan esimerkiksi laskujen maksamiseen tai velkoihin liittyvissä huolissa. Talousneuvolan asiantuntijat auttavat sinua ratkaisujen löytämisessä. Palvelu on maksuton ja luottamuksellinen. Työntekijät käyttävät tarvittaessa tulkkauspalvelua apuna tapaamisissa ja puhelimessa.

Sosiaalipalvelut auttavat vaikeissa taloudellisissa tilanteissa

Jos asut vastaanottokeskuksessa tai olet vastaanottopalveluiden piirissä, kysy aina ensisijaisesti apua vastaanottokeskuksen työntekijöiltä.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa sosiaalipalvelut kauniaislaisille.

Voit ottaa aikuissosiaalityöhön yhteyttä erilaisissa arkielämän vaikeissa tilanteissa. Esimerkiksi jos olet jäämässä asunnottomaksi tai sinulla ei ole rahaa ruokaan tai lääkkeisiin.

Aikuissosiaalityö tekee suunnitelmallista sosiaalityötä. Työntekijät auttavat sinua löytämään vaihtoehtoja elämäntilanteesi parantamiseksi. Voit saada apua esimerkiksi rahahuoliin tai asumiseen liittyvissä asioissa. 

Soita arkena klo 8-10 ja jätä soittopyyntö takaisinsoittojärjestelmään. Puhelinnumero on +358 29 1513100. Työntekijä soittaa sinulle takaisin saman päivän aikana. Voit pyytää tulkin puhelimeen

Jos et voi soittaa, voit käydä arkena klo 9–15 Aikuissosiaalityön toimipisteessä Leppävaarassa (osoite: Komentajankatu 5 C).

Jos saat kansainvälistä suojelua tai olet ihmiskaupan uhri, voit kotoutumisen alkuvaiheessa saada apua esimerkiksi talouteen ja asumiseen liittyvissä asioissa Kotoutumista tukevista sosiaalipalveluista.

Työntekijät auttavat sinua löytämään vaihtoehtoja elämäntilanteesi parantamiseksi. Teet yhdessä ammattilaisen kanssa suunnitelman. Saat myös tietoa, millaista tukea on tarjolla. Kotoutumista tukevat sosiaalipalvelut auttavat esimerkiksi asumiseen, raha-asioihin, perhetilanteeseen ja arjen sujumiseen liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä Kotoutumista tukeviin sosiaalipalveluihin puhelimitse tai käymällä toimipisteessä Matinkylässä. Puhelinnumero on +358 43 8273417, jätä soittopyyntö takaisinsoittojärjestelmään. Voit pyytää tulkin puhelimeen. Osoite on Pyyntitie 3.

Aikuissosiaalityö tai Kotoutumista tukevat sosiaalipalvelut voivat myöntää taloudellista tukea pienituloisille henkilöille ja perheille välttämättömiin kustannuksiin. Tällaisia kustannuksia voivat olla esimerkiksi lääkkeet tai lasten kohtuulliset harrastuskulut. Tukien nimet ovat ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki. Päätökset tehdään yksilöllisesti ja kriteerit ovat tiukat. Tuen hakeminen ja siihen liittyvä neuvonta on ilmaista.

Jos tarvitset apua ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen hakemisessa, kysy neuvoa soittamalla aikuissosiaalityöhön tai Kotoutumista tukeviin sosiaalipalveluihin.