Valikko

rss Nyheter

23.10.2017

Modigt förnyat program på Grankulla musikfest

Grankulla musikfest GMF ordnas i år för åttonde gången, med temat Verkligheter 28.10–4.11.
Fokus ligger på kammarmusik, främst stråkkvartetter, med starka inslag av vetenskap.


I år har GMF en ny konstnärlig ledare, violinisten och kapellmästaren Jan Söderblom.
GMF:s första konstnärliga ledare Seppo Kimanen, som var med och byggde upp festivalen och ledde den första sju åren, har efter nästan 50 år av festivalledning dragit sig tillbaka. Som gammal festivalräv förstod han ändå att söka sin efterföljare i god tid.
- Seppo meddelade tidigt om sitt beslut att dra sig tillbaka och föreslog Jan Söderblom som sin efterträdare. Styrelsen gillade idén och valde Jan, säger Staffan Kurtén, ordförande för Grankulla musikfestförening som driver GMF. I Jan har vi fått en värdig efterträdare till Seppo och samtidigt en generationsväxling.

Jan Söderblom är ingen nybörjare på festivalfältet. Han har varit med och byggt upp Musica Fiskars, varit konstnärlig ledare för Musikdagarna i Jorois och arbetar som biennal konstnärlig ledare för Rauma Festivo.
- Jag vill utveckla GMF till att bli en färgstark och fascinerande festival som är öppen för alla. GMF är intressant på många sätt, men helt unik som kammarmusikalisk-vetenskaplig hybrid. Jag hoppas kunna locka både den publik som kommer för kammarmusiken och den som kommer för vetenskaperna, och sedan skapa nya, oväntade möten och upplevelser. Publiken, som möter varandra och allt det nya, får  förhoppningsvis ta del av ett innehåll som de annars kanske inte skulle söka sig till.

Världsvan småstadspojke
Söderblom är uppvuxen i Munksnäs, i stark närvaro av musiken och speciellt operan. Hans pappa Ulf Söderblom var chefsdirigent på Nationaloperan. I dag bor han i Fiskars med sin familj.
- Jag är mångsysslare inom konstmusiken. Mitt etos är att alltid egga min nyfikenhet och fritt följa renässansmänniskans ideal om att ”intet mänskligt är mig främmande”, säger Jan Söderblom.
Jans vision för en bra festival är att vara aktuell och lokal, för de människor som finns i närheten. Så kan en festival, som alltid föds i tiden och i rummet, växa till att få universell betydelse.
- Jag önskar att vi kan skapa ett sug som eggar publiken att sluka programmet i sin helhet. Att planera en festival är som att få skapa ett mikrokosmos. Om man verkligen lyckas så bildar alla veckans konserter som helhet en fantastisk och unik resa – som kan förändra ditt liv, säger Jan Söderblom.
-  Alla uppdrag jag får känns som stora utmaningar. Mitt absolut viktigaste uppdrag är ändå att få vara far till mina tre barn.
Modiga musikaliska nyheter och pålitlig kvalité
Sebastian Fagerlunds Höstsonaten har fått strålande recensioner både utomlands och här hemma.
I oktober kan du se Fagerlund på Grankulla musikfest, där hans nya verk String Quartet nr. 2 ”From the ground” får sitt finländska uruppförande.
Fagerlund är en av dagens mest eftertraktade finländska kompositörer. Hans spektrum täcker både mindre och större verkformer inom konstmusiken. Fagerlunds andra stråkkvartett From the ground är en gemensam beställning av Amsterdams Concertgebouw, Grankulla musikfest och Finlands Beneluxinstitut.
Fagerlund har levt med verkets musikaliska material redan länge:
- Flera av verkets idéer och teman fick sin början redan för tio år sedan, när jag komponerade min första stråkkvartett. Nu då materialet vuxit och utvecklats kan man säga att grunden (the ground) är närvarande i denna andra stråkkvartett.

Stark vision
Årets program bygger på musikfestens starka och speciella tradition, en kombination av kammarmusik och vetenskap. Den nya konstnärliga ledaren Jan Söderblom har en stark vision.
- Jag vill utveckla GMF till att bli en färgstark och fascinerande festival som är öppen för alla. GMF är intressant på många sätt, men helt unik som kammarmusikalisk-vetenskaplig hybrid. Jag hoppas kunna locka både den publik som kommer för kammarmusiken och den som kommer för vetenskaperna och sedan skapa nya, oväntade möten och upplevelser.
Nytt för i år är ett samarbete med Vetenskapliga samfundens delegation VSD. Via VSD har GMF fått flera intressanta föreläsare, bland andra professorn i religionsvetenskap Sami Pihlström och professorn, filosofen och kvinnoforskaren Sara Heinämaa, som båda talar på Wunderkammerkvällarna.
- Min vision är att skapa en festival som är aktuell och lokal, för de människor som finns i närheten. Så kan en festival, som alltid föds i tiden och i rummet, växa till att få universell betydelse, säger Jan Söderblom.

Musikfestivalens program

Info:
Jessica Jensen, verksamhetsledare, tfn 050 5853270, jessica.jensen@grankulla.fi
Jan Söderblom, konstnärlig ledare, tfn 040 5747537, jan.soderblom@pp.inet.fi


Tillbaka till rubrikerna