Valikko

rss Nyheter

15.06.2016

GraniFolk samlar folkdansarna i Grankulla

grani folk fi
Klicka större
År 2016 firas folkdansens jubelår. Det är då 150 år sedan den första scenproducerade folkdansuppvisningen ägde rum i Finland. Under foldansens jubelår anordnas ett flertal festligheter och evenemang, vilkas uppgift det är att visa hur folkdansen genom sitt arv och sina traditioner lever stark ännu idag.

En av de största händelserna under jubelåret är den av fyra nationella folkdansförbund initierade gemensamma folkdanssammankomsten GraniFolk, vilken går av stapeln 17-19.6.2016 i Grankulla. Arrangörerna är Finlands Svenska Folkdansring r.f., Karelska ungdomsförbundet r.f., Kansantanssinuorten liitto ry och Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry och evenemanget är föreningarnas första gemensamt anordnade händelse.

GraniFolk visar upp hela skalan av finländsk folkdanstradition från västkusten till Ladoga. Under veckoslutet förs den traditionella folkdansen, den rika finlandssvenska danstraditionen och de fartfyllda karelska danserna i rampljuset. Målet är att kunna erbjuda såväl deltagare som publik på en unik upplevelse och därigenom sprida den glädje som folkdansen uppvisar.

Öppningen på torget fre 17.6 kl. 18
Öppningsceremonin på torget i centrum, konserterna i Nya Paviljongen, festtåget och festceremonin på idrottsplanen är samtliga öppna för publiken. Evenemangets deltagare har dessutom möjlighet att bekanta sig med de olika regionernas traditioner samt delta i specifika dansverkstäder, workshops och utflykter.

Läs mer på www.granifolk.fi >


Tillbaka till rubrikerna