Valikko

Mammografi och screening för livmoderhalscancer


Mammografi utförs på alla Grankullakvinnor i åldern 50–69 år med två års mellanrum. Undersökningarna utförs på kvinnor i screeningåldern alltid under jämna år, dvs. 2016, 2018, 2020 osv. En personlig kallelse skickas hem ca två veckor före undersökningen. Om den föreslagna tiden inte passar, kan du byta ut den på nätet eller per telefon enligt anvisningen i kallelsen.

Undersökningarna görs i första hand på Terveystalo Kamppi i Helsingfors. Man kan också i stället för enheten i Kampen välja Terveystalo Tikkurila (Dickursby) eller Terveystalo Kirkkonummi (Kyrkslätt). Om du ännu inte har fått kallelse i början av december 2018, kontakta din hälsostation.

Obs! Om du har bytt hemort under året och hör till dem som ska screenas, kontakta din egen hälsostation för att försäkra dig om att bli kallad i tid. Om du har flyttat till Grankulla, kan du alternativt kontakta Terveystalo direkt.


Screening för livmoderhalscancer (papa-prov) utförs varje år på kvinnor på 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 och 60 år, oftast på hösten. Screeningarna utförs på huvdstadsregionens HUSLAB verksamhetsställen. En personlig kallelse skickas hem.