Valikko
historia

Vallmogårds historia

Vallmogård ritades för författaren Mikael Lybeck och hans familj. Huset blev färdigt i maj 1907 och familjen flyttade in i villan. Vallmogård var familjen Lybecks hem i 40 år. År 1901 skrev Mikael Lybeck dikten "Vallmogård", där han uttryckte sitt önskemål om ett eget hem, en fridfull tillflyktsort. När önskemålet gick i uppfyllelse, fick villan samma namn som dikten.

 

Vallmogård ritades av den kände finländske arkitekten Lars Sonck som också har ritat ett stort antal andra kände jugendhus i vårt land, bl.a. Villa Ainola i Träskända, Eira sjukhus i Helsingfors och Johanneskyrkan i Tammerfors.

 

I Vallmogård möttes litteratur, bildkonst och musik. Mikael Lybeck var en mångsidig konstnär. Han ritade och målade, var en stor vän av musik och spelade också själv piano. Flera av hans akvareller finns än i dag i Vallmogård och flygeln i salen är på samma ställe där han hade sin flygel. Det hölls ofta stora fester i huset, och gästerna, som kom från Helsingfors med omgivningar och även från utlandet, undfägnades alltid rikligt med både måltider och kaffebjudningar.

 

Efter Mikael Lybecks död bodde hans familj i villan till 1948. Då såldes Vallmogård till Krigsinvalidernas Brödraförbund, som använde villan som sjukhus ända till 1956. Grankulla köping köpte Vallmogård 1956 och därefter har kommunen ägt villan. Under 1956-1978 var Vallmogård Grankullas administrativa centrum, först som köpingskansli och därefter som stadshus, när köpingen blev stad 1972. Sommaren 1978 färdigställdes det nya stadshuset och villan, som genomgått många förändringar, tömdes. Den renoverade villan öppnades igen 1982 och fungerade fram till 2002 som Grankullas kulturcentrum och utställningslokal.

 

Nuförtiden är Vallmogård både kulturcentrum och festlokal där det ordnas evenemang och kvällar i liten skala med litteratur-, musik- och teaterprogram. Vallmogårds festvåning och nedre våningens kabinett hyrs regelbundet ut för privata tillställningar, möten, små seminarier och mottagningar.