Valikko

rss Kulturtjänsternas aktuellt

15.11.2016

Seppo Kimanens sista festival överträffade alla förväntningar - rekordpublik för Grankulla musikfest

Efter 25 evenemang med 100 artister är det klart att årets Grankulla musikfest överträffade alla förväntningar. En rekordstor publik njöt av konserter och föredrag, dessutom bjöds cirka tusen barn och unga på dagskonserter i år.

Grankulla musikfests avgående konstnärliga ledare Seppo Kimanen hade planerat en ambitiös och omfattande sista festival som blev en jublande slutfanfar på hans nästan ett halvt sekel långa karriär som festivalledare.

Lördagskvällens festliga galakonsert Farewell Seppo and Welcome Jan samlade 25 av festivalens artister till ett glittrande fyrverkeri av högklassigt musicerande varvat med djupsinniga, roliga, vemodiga, glada och kloka ord av kvällens värdar Seppo Kimanen och Jan Söderblom. Konserten inleddes med en trumpetfanfar av Pasi Pirinen och tre av hans elever, därefter äntrades scenen i tur och ordning av Paavali Jumppanen och Jaakko Kuusisto, Kamuskvartetten, Pia Freund och Jan Söderblom, den unga pianisten Tarmo Peltokoski, Boreakvartetten, Sami Junnonen och Marko Hilpo, Senja Rummukainen och Klaus Mäkelä, Juhani Lagerspetz och den franska Arodkvartetten. Mot slutet av konserten gav Kimanen över stafettpinnen till den nya konstnärliga ledaren Jan Söderblom, som tackade och lovade fortsätta på den utstakade vägen med fokus på stråkkvartetter.'

Nya Paviljongens sal blev Seppo Kimanen-salen
Mot slutet av konserten överraskades Seppo Kimanen av ett utommusikaliskt programnummer, när Grankullas stadsdirektör Christoffer Masar och Grankulla musikfestförenings styrelseordförande Staffan Kurtén före det avslutande numret klev upp på scenen och överräckte en mässingsskylt med texten Seppo Kimanen-salen / Seppo Kimanen -sali, som senare under kvällen skruvades fast i Nya Paviljongen.
-    Grankulla stad ville uppmärksamma, tacka och hedra Seppo Kimanen för det högklassiga och viktiga arbete han gjort i Grankulla under de senaste sju åren och för hela hans långa karriär. Han har lyft fram Grankulla och Nya Paviljongen på kulturkartan både i huvudstadsregionen och i resten av södra Finland. Med Grankulla musikfest återknyter vi dessutom till stadens starka historiska kulturbakgrund, säger Christoffer Masar.
-    Vi som nära fått samarbeta med Seppo i sju års tid kommer att minnas honom förutom som den exceptionellt kunniga konstnärliga ledare han är, även som den anspråkslösa mannen med stort hjärta och livsvisdom, säger Staffan Kurtén.
Seppo Kimanen skrattar plakett 2016 LITEN

Seppo Kimanen
Professor och cellokonstnär Seppo Kimanen är en av vårt lands internationellt mest kända musik-personligheter. Han grundade ett av världens mest uppskattade och betydande kammarmusik-evenemang, Kuhmo Kammarmusik, år 1970 och fungerade som festivalens konstnärliga ledare i 35 år. Sammanlagt har Kimanen grundat och lett festivaler i nästan ett halvt sekel. Kimanen är cellist och kammarmusiker. Han har bl.a. medverkat i Jean Sibeliuskvartetten. Kimanens bidrag till klassisk musik både i Finland och internationellt är betydande, han har via musiken direkt eller indirekt berört hundratusentals människor och skapat välbehag och tillfälliga oaser av lugn i en hektisk värld. Utöver musicerandet skriver han, håller föredrag, fotograferar, spelar tennis, studerar japanska och umgås med sina barnbarn. I år avslutar Kimanen sin tid som konstnärlig ledare för Grankulla musikfest som han var med och grundade år 2010.

Info:
Jessica Jensen, verksamhetsledare
jessica.jensen@grankulla.fi, tfn 050 585 3270


Tillbaka till rubrikerna