Valikko

Lastenneuvola

Lastenneuvola on tarkoitettu kaikille lapsiperheille lapsen täytettyä 2 viikkoa ja siitä aina kouluikään asti.

Neuvolan työskentelyn painopistealueita ovat terveystarkastuksien ja rokotuksien ohella perheen omien vahvuuksien löytäminen ja tukeminen arjessa.

 

Lastenneuvolassa käydään lapsen ensimmäisen ikävuoden aikana terveydenhoitajalla ja neuvolalääkärillä yhteensä n.10 kertaa ja leikki-iässä vuosittain.

 

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja ohjaa vauvaperheen lastenneuvolan terveydenhoitajan vastaanotolle. Jos perheessä on alle kouluikäisiä lapsia on mahdollista ottaa myös itse yhteyttä  lastenneuvolaan.


Äitiysneuvola

Neuvola- ja ryhmätoiminnan tavoitteena on sekä tukea, että edistää tulevien vanhempien fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia siten, että he voivat iloita tulevasta lapsesta ja samalla kokea turvallisen ja positiivisen synnytyksen, sekä elää toimivassa parisuhteessa, joka tukee lapsen kasvua ja kehitystä.

Neuvolakäynnillä seurataan äidin, syntymättömän lapsen ja koko perheen vointia ja jaksamista raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen, siihen asti kunnes äidin jälkitarkastus on tehty.  Tarvittaessa äiti/perhe ohjataan erityispalvelujen piiriin. 

Ensimmäinen yhteydenotto neuvolaan on suositeltavaa kun kuukautiset ovat jääneet pois ja raskaustesti on positiivinen.

Esitietolomake (pdf) (99.5 KB)

Raskauden ultraääniseulontatutkimukset (pdf) (133.8 KB)

Kysely alkoholin käytöstä (pdf) (86.3 KB)

Voimavaramittari lasta odottaville vanhemmille (pdf) (20 KB)


Ehkäisyneuvola

Ilmainen ehkäisy Kauniaisissa

Valtuustoaloitteen pohjalta tehdyn päätöksen mukaisesti 1.1.2016 alkaen kaikille alle 21- vuotiaille kauniaislaisille tarjotaan mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn. Ilmaisen ehkäisyn piiriin kuuluvat tavanomaiset yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit sekä ehkäisykapseli ja kierukka harkinnan mukaan. Kondomeja on saatavilla tilapäiseen käyttöön. Ehkäisyneuvolapalvelu toimii kiinteästi äitiysneuvolatoiminnan ohessa. Ehkäisypalvelujen piiriin pääsee myös koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kautta. Ehkäisyneuvontavastaanotolla etsitään yhdessä nuoren kanssa hänelle sopivin ehkäisymenetelmä ja opastetaan käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Myös seksuaalineuvontaa ja seksuaaliterveyttä edistävää ohjausta on mahdollista saada.

Ilmaiseen ehkäisyyn liittyvien palvelupisteiden yhteystiedot
•    Kouluterveydenhoitajat – peruskouluikäiset ja lukiolaiset- yhteys omaan kouluterveydenhoitajaan
•    Terveysaseman terveydenhoitaja Ulla Mikkonen- ne alle 21 vuotiaat Kauniaisissa opiskelevat, jotka eivät ole kauniaislaisia. Heille kuuluu ilmainen pilleriehkäisyn aloitus terveydenhoitajan toimesta (3 kk), mutta jatkohoito ja seuranta toteutetaan kotikunnassa. Yhteystiedot: puh 050- 411 7050
•    Ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Marika Mattila – Kauniaisissa asuvat opiskelijat ja muut alle 21 vuotiaat nuoret (työssä käyvät, äitiysneuvolassa yms.).puh. (09) 8789 1344, puhelinaika ma -to klo: 12–13Isyyslaki uudistuu vuonna 2016 - isyyden voi tunnustaa jo äitiysneuvolassa


Jos avioliiton ulkopuolella syntyvän lapsen biologinen isyys on selvä, voi isyyden jatkossa tunnustaa jo ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa. Näin voi toimia esimerkiksi silloin, kun tulevat vanhemmat asuvat avoliitossa. Perheen ei enää tarvitse käydä lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen, kuten nykyisin. Muutos sisältyy uuteen isyyslakiin, joka tuli voimaan 1. tammikuuta 2016. Lapsen syntymän jälkeen isyyden tunnustaminen tehdään lastenvalvojalle.

Uuden lain on tarkoitus helpottaa isyyden tunnustamismenettelyä. Isyyden tunnustaminen jo raskausaikana vahvistaa myös tulevan isän vanhemmuutta.

Osastonhoitaja
Suvi von Troil