Yhteystiedot Valikko
historia

Vallmogårdin historiaa


Vallmogård suunniteltiin kirjailija Mikael Lybeckille ja hänen perheelleen. Rakennus valmistui toukokuussa 1907, jolloin perhe muutti taloon. Vallmogårdista tuli Lybeckien koti 40 vuodeksi. Vuonna 1901 Mikael Lybeck kirjoitti runon "Vallmogård", jossa hän ilmaisi toiveen omasta kodista, rauhallisesta pakopaikasta. Toiveen toteu­tuessa huvila sai runon nimen.

 

Vallmogårdin on piirtänyt kuuluisa suomalainen arkkitehti Lars Sonck, joka on suunnitellut lukuisia muitakin tunnettuja jugend-rakennuksia maassamme mm. Villa Ainola Järvenpäässä, Eiran sairaala Helsingissä ja Johanneksen kirkko Tampereella.

 

Vallmogårdissa kohtasivat kirjallisuus, kuvataide ja musiikki. Mikael Lybeck oli monipuolinen taiteilija. Hän piirsi ja maalasi, hän oli suuri musiikin ystävä ja soitti itsekin pianoa. Vallmogårdissa on tänä päivänä useita hänen akvarellejaan ja salissa oleva flyygeli on hänen entisen flyygelinsä paikalla. Talossa pidettiin usein suuria juhlia ja vieraita, jotka saapuivat Helsingistä ympäristöstä ja ulkomailtakin, kestittiin aina runsain antimin sekä aterioin että kahvihetkin.

 

Mikael Lybeckin kuoleman jälkeen hänen perheensä asui huvilassa vuoteen 1948 saakka. Silloin Vallmogård myytiin Sotainvalidien Veljesliitolle, joka käytti huvilaa sairaalana aina vuoteen 1956. Kauniaisten kauppala osti Vallmogårdin vuonna 1956 ja siitä lähtien se on ollut kunnan omistuksessa. Vuosina 1956-1978 Vallmogård toimi Kauniaisten hallinnollisena keskuksena, ensin kauppalankansliana ja sen jälkeen kaupungintalona kun kauppalasta tuli kaupunki 1972. Kesällä 1978 uusi kaupungintalo valmistui ja monet muutokset kokenut huvila tyhjennettiin. Vuonna 1982 Vallmogård avattiin jälleen entisöitynä ja se toimi vuoteen 2002 kauniaislaisena kulttuurikeskuksena ja näyttelytilana.

 

Nykyään Vallmogård on kulttuurikeskus sekä juhlatila, jossa järjestetään pienimuotoisia kirjallisuutta, musiikkia ja teatteria sisältäviä tapahtumia ja iltoja. Vallmogårdin juhlakerrosta sekä alakerran kabinettitilaa vuokrataan  säännöllisesti yksityistilaisuuksia, kokouksia, pienehköjä seminaareja ja vastaanottoja varten.