Lähisuhdeväkivallalla on monia muotoja. Läheiset ihmissuhteet voivat olla tai muuttua vähitellen väkivallan kentiksi. Väkivalta voi olla nimittelyä, toisen elämän rajoittamista, uhkailua, lyömistä ja paljon muuta.

Hae ajoissa apua itsellesi tai muille. Älä pelkää ottaa asioita puheeksi vaan kerro huolesi neuvolassa, päiväkodissa, koulussa, terveysasemalla, mielenterveystoimistossa tai missä asioitkin. Monenlaista apua on tarjolla.

Jos tarvitset apua heti

Soita yleiseen hätänumeroon 112 ja kerro väkivallasta tai sen uhasta

  • Hakeudu turvaan
  • Ota puhelin mukaan
  • Hakeudu paikkaan, jossa on muita ihmisiä läsnä
  • Hakeudu lääkäriin vammojen todentamiseksi ja dokumentoimiseksi
  • Pyydä turvaa ja kriisiapua itsellesi ja läheisellesi
  • Tee rikosilmoitus, kun olet turvassa

Kun kohtaat äkillisen kriisin, ota yhteys

Sosiaali- ja kriisipäivystys 24/7

Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee kauniaislaisia joka päivä ympäri vuorokauden osoitteessa Vitikka 1 C, 02630 Espoo, 2. krs. Ovipuhelin alaovella.

Ota lähisuhdeväkivalta puheeksi

Väkivalta ei vähene vaikenemalla. On tärkeä ottaa asia puheeksi, jotta voidaan auttaa. Apua on tarjolla niin väkivallan kohteelle kuin tekijällekin. Väkivallan puheeksi ottaminen on sallittua myös läheisille, jotka ovat huolissaan. Väkivalta ei ole yksityisasia.

Väkivallan eri muodot

Väkivaltaiset teot voivat olla luonteeltaan esimerkiksi fyysisiä, henkisiä tai seksuaalisia. Väkivalta voi olla myös toisen ihmisen perustarpeiden tyydyttämisen estämistä tai laiminlyömistä. Väkivaltaisissa ihmissuhteissa ilmenee yleensä useampia väkivallan muotoja. 

Suojele lasta ja nuorta

Lähisuhde- ja perheväkivalta ei ole perheen yksityisasia. Lapsilla on oikeus turvalliseen ympäristöön. Lapsilla on etusija erityiseen suojeluun.