Yhteystiedot Valikko

Ympäristötoimen uutisia

4.6.2018

Älä ruoki vesilintujen poikasia pullalla tai leivällä

Myös Gallträskin ja Thurmaninpuiston vesilintujen seassa on aika ajoin esiintynyt yksilöitä joille on ollut eriasteisia kehityshäiriötä luultavasti poikasajan liian valkuaispitoisen ravinnon takia.

Lintujen ruokintaa viljapitoisella ravinnolla (esim. leipää tai pullaa) ei tästä syistä suositella linnunpoikasten kasvukaudella kesällä ja alkusyksyllä.

Viljapitoisen ravinnon liiallinen valkuaisainepitoisuus voi tutkimusten mukaan aiheuttaa eriasteisia kehityshäiriöitä vesilintujen poikasille, vaikka aikuiset linnut viljaravintoa kestävätkin. Ongelmia on ilmennyt etenkin alueilla, joilla liikkuu paljon vesilintuja pullalla ja leivällä syöttäviä ihmisiä.

Tyypillinen kehityshäiriö on niin sanottu ”enkelinsiipi” – oireyhtymä, jossa liian nopean kasvun seurauksena siipien luut käyristyvät ja siipisulat kääntyvät ylöspäin. Lopputuloksena linnulle kehittyy ulospäin vääntynyt siipi (tai siivet), jonka kanssa lintu ei pysty ikinä lentämään. Enkelinsiipi –kehityshäiriöitä on tavattu ainakin sorsilla, hanhilla ja joutsenilla.

Luonnossa useimpien vesilintujen poikaset syövät lähinnä vihreitä kasvinosia ja vesikasveja. Joidenkin vesilintulajien poikaset napostelevat myös pieniä vesihyönteisiä ja pohjaeläimiä.

Lähde: Korkeasaaren luonnonvaraishoitola

Palaa otsikoihin