Yhteystiedot Valikko

Kuntatekniikan ajankohtaista

21.9.2018 12.00

Tervetuloa viihtymään Odenwallin puistoon!

Uuden Paviljongin alapuolelle sijoittuvan puiston kohennustyöt valmistuvat syyskuun loppuun mennessä.

Kauniaisten Asematien vieressä sijaitsevan kallioisen Odenwallin puiston länsiosa on kesän 2018 aikana rakennettu oleskelupuistoksi. Kallioille on rakennettu kolme lehtikuusiterassia ja istutettu aurinkoisella ja kuivalla paikalla viihtyvää kasvillisuutta. Puisto on kesäisin yksi Kauniaisten lämpimimpiä ja aurinkoisimpia paikkoja, ja terasseille voi kesäisin levittää vaikkapa huovan auringossa lekottelua varten. Puiston alaosaan ladotulle Luoto- kiveykselle on tuotu myös kaksi lepotuolia, joihin mahtuu lepäilemään kaksittain.  Puiston alaosiin on rakennettu myös uusi valaistus. Terasseille on asennettu neljä Louis Poulsenin laadukasta Flindt – pollarivalaisinta ja puiston viereisiä suurempia puita valaistaan kohdevalaisimin.

Näkymä Asematieltä, ennen ja jälkeen
Näkymä Asematieltä - ennen ja jälkeen. Katso lisää kuvia lopussa olevasta linkistä.
Puiston kohennustarve syntyi vieraslajitorjunnan myötä. Puistoon oli vuosien saatossa levinnyt pensasmainen isotuomipihlaja (Amelanchier spicata), joka on Maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2012 julkaisemassa Kansallisessa vieraslajistrategiassa määritelty haitalliseksi maaympäristöjen vieraskasviksi. Lajia on käytetty paljon aitakasvina Suomessa, mutta hallitsemattomasti levitessään se syrjäyttää muuta lajistoa ja muodostaa nopeasti läpitunkematonta tiheikköä. Puiston isotuomipihlajat leikattiin alas säännöllisesti, mutta kasvi levisi nopeasti toimenpiteistä huolimatta koko puiston alueelle. Kasvia on nyt poistettu pääosin kaivamalla, missä se vain on ollut mahdollista. Joitakin elinvoimaisia vesoja nousee edelleen maasta ja kallioiden raoista, joten työ tulee jatkumaan myös tulevina vuosina. Puiston kaivuutöiden yhteydessä kaivettiin pois myös Asematien varren vanhat kurtturuusukasvustot. Kurtturuusu on Kansallisessa vieraslajistrategiassa määritelty erityisen haitalliseksi maaympäristöjen vieraskasviksi, eikä sen siemenistä helposti leviäviä lajikkeita enää tule istuttaa, vaan ne vaihdetaan perusparannustöiden yhteydessä toiseen kasvilajiin tai toiseen ruusulajikkeeseen. Kynätaideteos oli lahonnut ja jouduttiin poistamaan.

Paikoille, joista maaperä rikottiin isotuomipihlajan poiskaivuun vuoksi, on istutettu soveltuvaa kasvillisuutta. Kallioisen maaston vuoksi istutuspaikat ja kasvilajit on valittu paikan ehdoilla. Syvämultaisempiin kohtiin ja varjoisammille alueille on istutettu pensaita ja korkeita perennoja, ja ohutmultaisille alueille kallioilla viihtyvää matalaa perennalajistoa. Puistoon ja Asematien varteen on nyt istutettu 151 atsaleaa, 48 alppiruusua, 58 muuta havu- tai lehtipensasta, 15 köynnöskasvia ja 2138 perennaa. Alueelle on myös kylvetty erilaisia niittysiemenseoksia. Tavoitteena on luonnonläheinen puisto, jossa rakennetun ympäristön koristekasvialueet vaihettuvat luontevasti luonnonmukaisiin kasvillisuusvyöhykkeisiin. Puistossa on joitakin komeita keloja. Kovatyvisen kelon voi jättää pystyyn, mutta kelot, joiden puuaines on pehmentynyt tyveltä, tullaan kaatamaan jossain vaiheessa maapuiksi, jotka jätetään paikalle koristamaan puistoa.

Puisto kukkii näyttävästi kesäisin alppiruusujen, atsaleoiden ja kallioperennojen puhjetessa väriloistoonsa. Tervetuloa viihtymään uuteen kaupunkiolohuoneeseen!

Puiston suunnitelmaan voit tutustua tästä > 2264_1 Odenwallin puisto toteutussuunnitelma (pdf) (304 KB)

Katso kaikki kuvat tästä >

Puiston suunnittelu:   Emmi Silvennoinen, Kauniaisten kaupunki
Puiston rakentaja:     Suomen Kivipiha Oy & Kauniaisten kuntatekniikka

Palaa otsikoihin